Obtoženčeva psiha je še uganka

Razvozlava psihe 45-letnega Zorana Perca, obtoženega umora dvanajst let starejše sestre Viktorije Posavec, očitno postaja vse trši oreh. Strokovnjaki za omenjeno področje si dobesedno podajajo kljuko sodne dvorane, a zadovoljivega odgovora, kot kaže, ni dal še nihče.

Objavljeno
20. februar 2011 22.32
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor - Po zadnji obravnavi, ki je zaradi varovanja obtoženčeve intimnosti večinoma potekala za zaprtimi vrati, je sodni senat odločil, da bo izvedencu psihiatru Matjažu Košoroku, ki je prag sodne dvorane prestopil že dvakrat, naložil še nekaj dodatnega dela. Sodni proces se je še bolj zapletel po zaslišanju psihiatra Mirana Pustoslemška, ki skrbi za duševno zdravje v mariborskih zaporih. Vabilo je prejel, ker se je podpisal pod napotnico, s katero je obtoženega Zorana Perca poslal na preiskavo EEG; gre za nekakšen odjem električne možganske aktivnosti. Zaslišanje Pustoslemška je potekalo za zaprtimi vrati, smo pa izvedeli, da je menda napotnico napisal po navodilu kolega Matjaža Košoroka.

Perčev zagovornik Primož Čeh je glede na to, kaj je povedal Pustoslemšek, predlagal, naj sodišče obtoženega napoti na magnetno resonanco možganov in CT glave ter da naj zatem psihiater dopolni izvedensko mnenje. Tožilec Boris Marčič temu ni izrecno nasprotoval, odločitev je prepustil sodnemu senatu. Ta pa je Čehovemu predlogu ugodil zgolj tako, da bo Košoroku odredil dopolnitev izvedenskega mnenja.

Tožilstvo Zoranu Percu očita, da je sestro 6. oktobra lani v zgodnjih jutranjih urah v očetovem stanovanju v Štrekljevi ulici 44 v Mariboru zahrbtno umoril med spanjem. Menda ji je sedel na prsi in jo zadavil. Domnevno dejanje je zagrešil, ko je bila njegova zmožnost razumevanja pomena tega dejanja bistveno zmanjšana, in sicer zaradi shizotipske motnje.

Znano je, da je Zoran Perc dejanje najbližjim sorodnikom priznal in zatem celo odšel na postajo prometne policije, kjer je povedal enako. Vendar takrat ob sebi ni imel odvetnika, zato njegove izjave ni možno uporabiti kot dokaz in so jo morali izločiti iz kazenskega spisa. Kasneje obtoženi, vrtnar po poklicu, ni izustil več niti besedice. Ne želi se ne zagovarjati ne odgovarjati na vprašanja.

Sojenje se bo nadaljevalo 3. marca.