Obtoženec trdi, da je nož uporabil v samoobrambi

Kryeziuju Shkelzenu za poskus uboja pred Staro pošto v Kranju januarja letos grozi do 15 let zapora.

Objavljeno
25. april 2017 19.44
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – Zaradi poskusa uboja Fadila Zulfaja januarja letos pred Staro pošto v Kranju je na zatožno klop tukajšnjega okrožnega sodišča včeraj sedel 33-letni državljan Kosova Kryeziju Shkelzen, ki sicer živi v Kranju. Shkelzen, ki mu grozi do 15 let zapora, trdi, da se je branil.

Kot je povedala sodnica Marjeta Dvornik, Kryeziuju Shkelzenu očitajo, da je 9. januarja letos okoli 13. ure pred Staro pošto v Kranju med prepirom s Fadilom Zulfajem temu poskusil vzeti življenje s tem, da je uporabil nož in ga poskusil zabosti. Shkelzen na včerajšnjem predobravnavnem naroku ni priznal krivde, saj naj bi dejanje storil v samoobrambi. Zulfaj naj bi namreč hotel ubiti njega.

Kot je povedala okrožna državna tožilka Polona Košnjek, obramba ni izkazala interesa, da bi krivdo priznal, in zato ni podala kaznovalnega predloga.

Izvedenec posegel v področje, ki ni njegovo

Zagovornica obtoženega, odvetnica Mateja Likozar Rogelj, je med drugim predlagala zamenjavo izvedenca medicinske stroke Antona Laha. Izvedenec je namreč v izvedenskem mnenju med drugim zapisal, da je Shkelzen Zulfaja zabodel v predel dimelj z namenom poškodovanja arterije na zahrbten način. Treba je pritrditi Shkelzenovi zagovornici, da je izvedenec segel v področje, ki ni njegovo, je dejala sodnica in dodala, da bo o tem, ali je šlo za »hoteno delovanje« ali ne, odločalo sodišče. Sodnica je dodala, da zapis za zdaj ni razlog za izločitev izvedenskega mnenja iz sodnega spisa.

Zagovornica je po posvetu z obtoženim dejala, da se na sklep ne bo pritožila. Kot je dodala sodnica, razlog, da obramba ne sprejema mnenja izvedenca, ni podlaga za spremembo, saj da je izvedensko mnenje izdelano skladno s pravili.

Kryeziu Shkelzen se je na poziv sodnice odločil, da mu ne bo sodila sodnica posameznica, temveč petčlanski senat.

Ob koncu včerajšnjega naroka je Mateja Likozar Rogelj predlagala še, da bi obtoženi na nadaljevanje sojenja počakal v hišnem priporu in ne v priporu, od koder so ga pripeljali na sojenje. Odvetnica je pojasnila, da je obtoženčeva žena v sedmem mesecu nosečnosti in je bila včeraj sprejeta na zdravljenje v kranjski porodnišnici, doma pa je brez varstva ostal tri in pol leta star otrok. Ob tem zakonca v Sloveniji nimata drugih sorodnikov. Tožilka je predlogu nasprotovala, o predlogu pa bodo odločali predvidoma danes. Glavna obravnava se bo predvidoma začela 16. maja letos.