Obtoženi bodo ostali na hladnem

Marjanu Brajdiču, Sandiju Kovačiču in Iztoku Šajnoviču po osem mesecev zapora, Robertu Brajdiču šest.

Objavljeno
23. september 2014 18.32
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski
Krško – Sodišče ni uslišalo prošenj štirih Romov, ki so prosili za odpravo pripora, češ da bi radi pred zimo svojim družinam pripravili kurjavo. Do nadaljnjega bodo tako oni kot njihovi domači ostali na hladnem.

Marjan in Robert Brajdič, Sandi Kovačič in Iztok Šajnovič, ki so bili obsojeni na zaporno kazen, vsi razen Kovačiča pa morajo plačati še petsto evrov stranske denarne kazni, so patruljirali po Posavju in oprezali za nemočnimi starejšimi ljudmi.

Tako so letos poleti v Križah obiskali starejšo žensko, ki si pri hoji pomaga z berglami, a so jih pregnali, zato so poskusili srečo še v Velikem Podlogu. Tam so očitno počakali, da so moški odšli od doma, in nato potrkali pri starejši ženski, ki prav tako uporablja bergle. Prosili so jo za vodo, da so jo zamotili, eden od četverice pa je odšel v hišo, premetal omaro in iskal vrednejše predmete. Našel je srebrno verižico. Ko je ženska to opazila, je začela kričati in Romi so pobegnili, vendar jih je policija po zaslugi hitrega obvestila in podrobnega opisa že v pol ure prijela in priprla.

Gre za stare znance policije, ki so bili vsi po vrsti že obsojeni, kazni, ki jih je predlagal tožilec Bogdan Matjašič in potrdila sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek, pa so na spodnji meji sprejemljivega glede na zavrženost dejanja.

Vsi štirje so krivdo priznali in obljubili, da jim kaj takega nikoli več ne bo prišlo na misel. Radi bi se posvetili svojim družinam, majhnim in bolehnim otrokom in partnerjem, so naštevali v svojem zagovoru. Najbolj veseli bi bili, če bi jim prisodili nižje zaporne in višje denarne kazni, a se sodišče s tem ni strinjalo. Prav tako so vsi zaprosili za predčasno prestajanje kazni.

Tokratno sojenje Romom so sicer spremljali številni zapleti. Za nekatere je poskrbel Šajnovičev odvetnik Matjaž Medle, saj je dvakrat zamujal na sodišče, zato so morali sojenje njegovi stranki odložiti, na koncu pa je odpovedala še tehnika, tako da se zapisi sklepnih besed obrambe niso shranili in so morali ves postopek ponoviti.