Obtoženi duhovnik zanika očitke o zlorabi

Franca Klopčiča tožilstvo bremeni, da je pred leti spolno zlorabil takrat osemletno deklico.

Objavljeno
05. september 2014 16.47
Sojenje Franc Klopčič,Ljubljana Slovenija 05.09..2014
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana – »Spoštovani gospod sodnik, tega, kar mi očitate v tej obtožnici, ne priznavam,« je nekdanji župnik iz Preske pri Medvodah, obtožen spolne zlorabe otroka, odgovoril na vprašanje sodnika Borisa Gabrijela Hrovata, ali priznava krivdo.

Potem ko je obtožnica zoper 48-letnega duhovnika Franca Klopčiča postala pravnomočna, so na ljubljanskem okrožnem sodišču včeraj razpisali predobravnavni narok. Ker dušni pastir krivde ni priznal, bodo izpeljali sojenje.

Nekdanjega duhovnika iz župnije Preska, sicer očeta 15-letne hčere, tožilstvo bremeni, da je med septembrom 2004 in marcem 2005 v sobi župnišča med veroukom spolno zlorabil takrat osemletno deklico. Podrobnosti iz obtožbe niso znane, saj tožilstvo še ni predstavilo obtožbe, pa tudi sicer bo postopek zaradi zaščite interesov mladoletne oškodovanke potekal za za javnost zaprtimi vrati. Znano pa je, da tožilstvo zanj predlaga izrek poldrugega leta zapora.

Tožilstvo in obramba sta tako včeraj predstavili dokazne predloge. Klopčičev zagovornik, odvetnik Jože Hribernik, je sodišču predlagal zaslišanje več prič, drugi zagovornik, odvetnik Luigi Varanelli, pa meni, da bi bilo treba postaviti izvedenca psihološke stroke za oškodovanko, saj da je dosedanje mnenje, ki ga je še v fazi preiskave izdelala izvedenka psihiatrične stroke Martina Tomori, nepopolno in nekorektno in predstavlja sodbo v obliki mnenja ter je »klasičen primer, kako sodišče ne sme postavljati vprašanj izvedencu«. Po Varanellijevem mnenju se izvedenec ne sme opredeljevati do dejanskega stanja, kar naj bi bila naloga sodišča, temveč bi moral podati le naravoslovne ugotovitve, ki so v domeni psihiatrične stroke.

Varanelli sodišču še predlaga pridobitev zdravstvene dokumentacije oškodovanke in dokumentacije centra za socialno delo, iz katere bi bile razvidne slabe družinske razmere oškodovanke.

»Nepošten postopek«

Tožilec Matej Peterca se je s pridobitvijo dokumentacije strinjal, s postavitvijo novega izvedenca pa ne; predlagal je zaslišanje dosedanje izvedenke na glavni obravnavi. S tem se strinja tudi pooblaščenka mladoletnice odvetnica Mojca Starec, ki še meni, da je »zdravstvena preiskava oškodovanke« le poskus obrambe in poskus razvrednotenja oškodovanke.

O dokaznih predlogih bo pozneje odločil sodnik.

Odvetnik Hribernik meni, da je takšna obtožba nezaslišana in da je postopek nepošten. Kot je predstavnikom sedme sile povedal pred sodno palačo, tožilstvo njegovi stranki očita storitev enega kaznivega dejanja, kot čas dejanja pa navaja obdobje sedmih mesecev, kar onemogoča uspešno obrambo, pri čemer se odvetnik sprašuje, »kako naj obdolženi uveljavi alibi za 212 dni, od tega pa je minilo deset let«. Prepričan je, da tožilstvo nima nobenih dokazov, šlo je za enkratno dejanje in bi tožilstvo moralo po njegovem mnenju v obtožbi natančno navesti, kdaj in kje se je zgodilo to, kar očita obdolženemu.

Po Hribernikovih besedah je oškodovanka živela v zelo hudih družinskih razmerah, obramba pa da ima celo pričo, soseda, ki bo povedal, da je oškodovankin oče mesec pred izbruhom afere povedal, »da je duhovnike treba stisniti in da oni vse plačajo«, le način da je treba najti. »Pedofilija je zelo huda, najhujša stvar, kar jih je, še huje od tega pa je nekoga po krivem obtožiti pedofilije. V tem primeru se je to zgodilo Klopčiču,« dodaja Hribernik.

Sicer Klopčič, odkar so prišli na dan očitki o domnevni zlorabi, ne dela več na župniji in ne opravlja pastoralnega dela. »Čakam, da se stvar na sodišču razplete, potem pa gre življenje naprej. Sočustvujem pa z vsemi pedagoškimi delavci, ker je to poklicni riziko in se lahko vsakdo znajde v podobnem položaju in ostane brez možnosti prave obrambe,« še pravi obtoženi.

Tožilstvo je obtožbo zoper Klopčiča, kot smo že pisali, prvič vložilo 17. decembra lani, a je zunajrazpravni senat sodišča ob reševanju ugovora zagovornika sklenil, da se ugovoru ugodi. Obtožbo je vrnil tožilcu, da v treh dneh predloži popravljeno obtožnico oziroma zahteva dopolnitev preiskave, kar je tožilstvo tudi storilo. Po prejeti dopolnitvi preiskave je 7. maja vložilo novo obtožbo zaradi kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Za kaznivo dejanje, kot ga očita Klopčiču, je zagroženo od enega do desetih let zapora.