Obtoženi je nagovarjal Tiča, je na sodišču zatrdila priča

Na sodišču je prijatelj Gašperja Tiča spregovoril o nekaterih podrobnostih usodne noči.

Objavljeno
09. marec 2018 20.25
Sojenje Stefanu Cakiću za umor Gašperja Tiča, Ljubljana, 9.3.2018, foto: Marko Feist
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana – Da je bil Stefan Cakić tisti, ki je dal pobudo, da z Gašperjem Tičem odide domov, je na ljubljanskem okrožnem sodišču povedala priča, Tičev dobri prijatelj Nejc K. Že pred tem naj bi Cakić v lokalu vzbujal vtis, da mu je Tič všeč, in je igralcu dal vedeti, kaj hoče, Tič pa je to sprejel.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je v polni sodni dvorani – obravnavo so spremljali tudi nekateri znani slovenski igralci – nadaljevalo sojenje Stefanu Cakiću za uboj igralca Gašperja Tiča, saj razpravljajoči sodnik Ciril Keršmanc v tej zadevi ni bil izločen. Naj spomnimo, da je višja državna tožilka Tamara Gregorčič zahtevala njegovo izločitev, ker je med zaslišanjem iste priče, ko jo je tožilka spraševala o imenih Tičevih bližnjih prijateljev, ki bi lahko več povedali o njem in njegovih odnosih – Cakić namreč trdi, da se je zbudil v igralčevem stanovanju in imel »občutek spolne zlorabljenosti« – sodnik nekoliko nerodno vprašal: »Kaj mislite s tem, ali je še koga zlorabil?« Vprašanje, ki ga je postavil sodnik, je po tožilkinem mnenju nedopustno, saj ga je mogoče razumeti kot sodnikovo mnenje, da je Tič dejansko zlorabil obtoženega.

Nejc K., natakar v Mestnem gledališču ljubljanskem, ki je bil z igralcem po lastnih besedah zelo dober prijatelj, je danes ponovno opisoval, kako sta bila še z enim prijateljem tistega zgodnjega jutra v Tičevi družbi in v Box baru je bil tudi Cakić. Tič ga je poznal že od prej, enkrat naj bi mu namreč z nasveti pomagal, da je razčistil nekatere svoje frustracije. V lokalu je Cakić Tiču napisal sporočilo, v katerem se mu je za to zahvalil, in mu ga prinesel k mizi, potem pa so sedli skupaj. Hodili so tudi na stranišče in enkrat, ko se je Tič vrnil k mizi, Cakić pa še ne, je Tič menda navdušeno povedal, da ga je Cakić prijel za mednožje.

Po besedah priče je Cakić kasneje odslovil svojega prijatelja, s katerim je bil v lokalu, oziroma ga poslal domov, in Tiču večkrat dejal: »Greva domov.« Nejc K. je to razumel, kot da »je Cakić vedel, kaj hoče«. Pričakoval je, da bosta Cakić in Tič v stanovanju skupaj. Že prejšnjič je povedal, da je Tič, ko sta se poslovila in je Cakić čakal pri taksiju, rekel: »Ta tip me bo še ubil,« vendar to ni bilo mišljeno dobesedno, temveč je sam izjavo razumel, da ga bo ubil »v seksualnem smislu«.

Na sodišču so veliko govorili o tem, kakšen je bil pokojni igralec v partnerskih odnosih z moškimi, predvsem zaradi Cakićevih trditev, da ga je zlorabil in nato celo napadel. A je priča povedala, da je bil Tič nežna duša in je v odnosih iskal le pozornost in ljubezen, predvsem pa ni prenašal nasilja in se je celo bal krvi. Tudi pod vplivom alkohola ali substanc je bil vedno pozitiven in zabaven.

Na sodišču so med drugim prebrali izjave policistov, ki so imeli tistega jutra, 18. junija 2017, opravka s Cakićem. Potem ko je trgovec iz Trubarjeve ulice poklical policijo, da je pri njem moški, ki naj bi ga nekdo napadel, so policisti prišli tja in s Cakićem se je najprej pogovarjal Simon P. »Živčno je postopal pred vhodom,« je povedal o Cakiću in dodal, da je malo mežikal in se malo smehljal. »Smehljaj mi je res ostal v spominu.« Videl je, da ima okrvavljeni Cakić za pasom neki predmet, ki se je svetlikal. Izkazalo se je, da gre za nož, vzel mu ga je in nato so ga vklenili. Ko ga je vprašal, kaj je bilo, je rekel, »da je hotel prijatelj seksati z njim, on pa ga je razkosal«. Policisti so šli v Tičevo stanovanje in povsod je bilo veliko krvi. Tič ni več dihal, utripa prav tako niso zaznali in pozneje je zdravnik lahko le potrdil smrt.