Obtožnica zoper Radana pravnomočna

Njegov odvetnik ni uspel z ugovorom, da preiskava še ni končana.

Objavljeno
28. december 2015 17.47
Ivan Radan zdravnik Nevrološke klinike, ki je osumljen da je izvajal evtanazijo. Ljubljana, Slovenija 14.januarja 2015.
Pi. K., STA
Pi. K., STA
Ljubljana - Obtožnica zoper zdravnika Ivana Radana je pravnomočna, so za STA potrdili na tožilstvu. Zoper obtožnico, ki Radana med drugim bremeni šestih umorov, je namreč njegov odvetnik Milan Krstić vložil ugovor, saj da preiskava še ni končana, a očitno z ugovorom na sodišču ni uspel.

Obtožnica Radana bremeni šestih umorov iz morilske sle. Takšen umor se kaznuje z zaporom najmanj 15 let. Prav tako mu tožilstvo očita ponarejanje listin, za kar je zagrožena dvoletna zaporna kazen, osem kaznivih dejanj neupravičenega strokovnega snemanja, kar se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Radan naj bi glede na obtožnico tudi zlorabil uradni položaj oz. uradne pravice. Kazenski zakonik določa, da se javni uslužbenec, ki izrabi svoj uradni položaj zato, da bi pridobil kakšno nepremoženjsko korist oz. komu prizadejal škodo, kaznuje z zaporom do enega leta. Če povzroči večjo škodo, se kaznuje z zaporom do treh let.

Radanu prav tako očitajo tri kazniva dejanja omogočanja uživanja prepovedanih drog, za kar je zagrožen zapor med pol leta in osem let. Če to stori zdravnik, je kazen višja - od enega do dvanajstih let zapora.

Danes smo v Ozadjih objavili pogovor z bratom obtoženega Kristianom Radanom, ki je prepričan, da je njegov brat nedolžen.