Obtožnica zoper sodnika Škoberneta postala pravnomočna

Škoberne je domnevno prejel podkupnino v zameno za odpravo pripora in mednarodne tiralice Esadu Ćehajiću.

Objavljeno
25. oktober 2012 14.22
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana - Celjski okrožni sodnik Milko Škoberne, ki se je v središču interesa tožilstva in javnosti znašel zaradi domnevnega jemanja podkupnine, bo kmalu stopil pred sodnike.

Obtožba, ki jo je januarja vložilo specializirano državno tožilstvo, je namreč pravnomočna, saj je zunajobravnavni senat ljubljanskega okrožnega sodišča zavrnil ugovore obrambe. Predobravnavni narok je razpisan za 22. novembra.

Afera Škoberne je izbruhnila januarja, od vložitve obtožbe je minilo devet mesecev. Čeprav sodišče postopek ne šteje za prednostnega, je na dolgotrajnost postopka opozoril tudi predsednik vrhovnega sodišča Branko
Masleša.

Meni, da je treba pri tem postopku kakor tudi pri kazenskih postopkih proti najvišjim javnim funkcionarjem upoštevati, da gre za državni in javni interes.

Da se ti postopki vlečejo, je povsem nesprejemljivo tudi s stališča pravic obravnavanih oseb in rešitve zanje
zapletenega položaja, ne nazadnje pa suspendirani sodnik državo precej stane.

Kot smo opozorili pred kratkim, delodajalec, torej država, Škobernetu, ki je od izbruha afere na podlagi odločbe vrhovnega sodišča v skladu z zakonom o sodniški službi začasno odstranjen iz sodniške službe, ves čas izplačuje denarno nadomestilo plače, ki je enako polovici plače, ki bi jo prejemal, če bi delal.

Vsak mesec mu izplača okrog 2200 evrov bruto nadomestila plače, tako da je doslej dobil več kot 46.000 evrov bruto nadomestila.

Kriminalisti so, spomnimo, Škoberneta začeli preiskovati decembra 2010, kmalu po tistem, ko je Esad Ćehajić na več elektronskih naslovov poslal pismo, v katerem je sodniku očital, da mu je v zameno za »nagrado« obljubil odpravo mednarodne tiralice, ki so jo za njim razpisali zaradi suma, da je vpleten v več kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami.

Škoberne je od Ćehajića menda prejel 9000 evrov podkupnine, zahteval naj bi še 50.000 evrov. Kriminalisti so mu med policijsko preiskavo navidezno izročili 18.000 evrov podkupnine, ki naj bi si jo nato razdelil z nekdanjim direktorjem Komunale Laško Marjanom Salobirjem in celjskim podjetnikom Esadom Ramićem, del denarja pa je menda položil na bančni račun.

Milko Škoberne je zaradi slabih treh tednov domnevno neupravičenega pripora februarja letos na državno pravobranilstvo vložil odškodninski zahtevek, vreden kar 250.000 evrov. V predhodnem postopku strani nista
dosegli poravnave.

Škobernetov odvetnik Tomaž Bromše nam je nedavno potrdil, da bo vložil odškodninsko tožbo proti državi.