Oče in mati osmih otrok skupaj na tatinski pohod

Med krajo kovinskih izdelkov je trojico zalotil domačin, ki ga je Maks Kovačič napadel s sekiro.

Objavljeno
07. maj 2017 22.02
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski
Krško – Navadnemu državljanu je ob omembi besede zapor najmanj neprijetno, vendar ne staremu zaporniškemu mačku Maksu Kovačiču, ki prestaja več kot desetletno kazen, zdaj pa je dobil še eno leto, namreč pozna vse podrobnosti režima prestajanja kazni: »Naj se današnja kazen združi s prejšnjo, da bom lahko čim prej užival zaporniške ugodnosti,« je predlagal sodniku.


Maksa Kovačiča, ki je na prestajanju dolgoletne zaporne kazni, zaradi tatvine pa je v še enem postopku, so pripeljali na sodišče zaradi roparske tatvine, ki jo je zakrivil pred leti v Gorenji Pirošici. Z njim je na zatožno klop sedla njegova žena Lucija Brajdič. Ta je v hišnem zaporu, šest mesecev kazni mora še prestati, tudi ona je še v enem postopku zaradi tatvine. S seboj je na sodišče pripeljala enega otroka od osmih, še eden, ki je z materjo in očetom sodeloval na roparskem pohodu, pa je čakal pred sodiščem.

Ne more več kolesariti

Lucija Brajdič in Maks Kovačič iz največjega posavskega romskega naselja Kerinov Grm se ukvarjata z zbiranjem starega železa in barvnih kovin. Vsaj del tega pridobita na nelegalen način oziroma ukradeta. Tako sta se tudi v tem primeru, za katerega so ju zdaj obsodili, skupaj z mladoletnim sinom podala s kombijem na pot v Gorenjo Pirošico. Tam so pri nekem vikendu opazili kovinske stopnice in jih urno naložili v kombi, vzeli so tudi bojler in kovinski drog ter še nekatere predmete. Ker pred vikendom niso mogli obrniti kombija, so morali vzvratno zapeljati do ceste, po kateri je ravno prikolesaril lastnik vikenda, ki je v tistih časih še veliko kolesaril. Zaradi dogodkov, ki so sledili, tega zdaj ne more več.

Lastnik je na tatove kričal, naj ustavijo in naj dajo ven ukradene stvari, vendar ga niso poslušali. Zato mu je spotoma uspelo iz kombija izvleči nekaj ukradenega plena. Ko je obtoženi s kombijem prišel do ceste, je obrnil vozilo, nato pa je odšel do zadnjega dela kombija in iz njega potegnil sekiro. Trikrat je zamahnil proti domačinu, ki se je poskušal skriti za Brajdičevo. Ta je medtem moža mirila in kričala, naj neha. Ob prerivanju je domačin padel in si še bolj poškodoval že tako poškodovano hrbtenico. »V hrbtenici imam vijake, ker sem bil na operaciji, po tem dogodku pa je še slabše,« je povedal oškodovanec.

Na pomoč priskočili sosedje

Prerivanje in kričanje na cesti je vzbudilo pozornost sosedov, ki so pritekli na kraj dogodka, roparska trojica pa je s kombijem hitro pobegnila. Domačinu je še uspelo posneti registrsko tablico vozila in policisti so trojico kmalu izsledili. A njihov kombi je bil takrat že prazen.

Kovačič, ki v zaporu dela in zato prejema 70 evrov na mesec, in Brajdičeva, ki prejema 540 evrov denarne pomoči, sta sklenila dejanje priznati. Tožilec Bogdan Matjašič je za Kovačiča, ki ima zelo bogat kazenski list, ob tem pa je njegov način izvrševanja kaznivih dejanj tudi zelo krut, zaradi priznanja krivde predlagal le enoletno zaporno kazen. Za Brajdičevo, ki je bila prav tako že velikokrat kaznovana, vendar je v tem primeru odigrala celo pozitivno vlogo, saj je mirila moža, pa je predlagal denarno kazen v višini 400 evrov.

Sodnik Gojmir Pešec je upošteval tožilčev predlog in Brajdičevi izrekel denarno kazen, njenemu možu pa eno leto zapora. Nato pa je ugodil Kovačiču, saj je prejšnjo in sedanjo kazen združil in mu tako izrekel enotno kazen: 11 let in 4 mesece zapora. Oškodovancu mora plačati 200 evrov, oprostili pa so ju plačila stroškov postopka. Na sodbo se nihče ne bo pritožil.