Zmanjšano sposoben obvladovanja 
in razumevanja

Po mnenju strokovnjakov ne bo nikoli znano, kaj se je dogajalo med Cakićem in Tičem in kaj je bil sprožilec tragičnega dogodka.

Objavljeno
06. april 2018 15.58
mfe*Cakic
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Ljubljana - Tokratno sojenje Stefanu Cakiću, obtoženemu uboja igralca Gašperja Tiča, se je nadaljevalo brez obtoženega, ki se je slabo počutil in je z dovoljenjem senata zapustil sodno dvorano. Morda, je ugibala tožilka Tamara Gregorčič, pa je bilo slabo počutje povezano s pričanjem dveh izvedencev, psihiatrije in klinične psihologije.

Strokovnjaka, ki sta tokrat pričala - Gorazd Mrevlje in Tristan Rigler - sta podala precej podobno mnenje o osebnosti Stefana Cakića, strinjala pa sta se tudi o tem, da nikoli ne bomo vedeli, kaj natančno se je dogajalo 18. junija 2017 v stanovanju na Trubarjevi 24 v Ljubljani, kjer sta nekaj časa skupaj preživela obtoženi in pokojni Gašper Tič.

Toda ko je Cakić Mrevljetu, sodnemu izvedencu psihiatrične stroke, opisoval takratno dogajanje, je deloval precej prostodušno, neobremenjeno in ne pretirano zaskrbljeno. Bil pa je na robu solz, ko je opisoval svoj odnos do Tiča, ki mu je v kratkem času dodobra spremenil pogled na svet, je razložil Mrevlje.

Tako velik vpliv igralca na takrat dvajsetletnega mladeniča ni presenetljiv, saj je Mrevlje ocenil, da ima obtoženi šibko osebnostno strukturo, za katero so značilni infantilnost, naivno mišljenje, potreba po ugajanju in odvisnost oziroma podrejenost ljudem, za katere meni, da so močni. Tem ljudem tudi sledi. »V osnovi pa je negotov in vseskozi preverja, ali so odnosi ljudi do njega pristni,« je razložil Mrevlje, ki je še ugotovil, da Cakić nekaterih sprememb, ki se dogajajo v odnosih, ne zna pravilno oceniti. Vendar obtoženi nima avtoagresivnih teženj in tudi ne želi škodovati ljudem.

Njegova osebnostna struktura še ni do konca razvita, je opozoril Mrevlje, saj je v pozni adolescenci in je razvojno kakšni dve leti za vrstniki. Zaznati je tudi motnjo oziroma čustveno neuravnovešenost. Ko bo njegova osebnost povsem oblikovana, je možno, da se bo ta motnja razvila v osebnostno motnjo podtipa borderline, ki se kaže v brezčutnosti, pomanjkanju slabe vesti, valjenju krivde na druge in v grandomaniji oziroma poveličevanju lastne pomembnosti, s katero bi se morali ukvarjati vsi ...

Posebej negativno življenjsko izkušnjo je imel Cakić v tujski legiji, v kateri je bil od sredine leta 2015 do oktobra 2016. Svojci so povedali, da je tam doživel veliko travmo in da se je v tem času osebnostno spremenil. O tem, kaj se je dogajalo v tej posebni vojaški organizaciji, sam ne govori, ker je zanj preveč boleče, je pa bilo razbrati, je dejal Mrevlje, da je tam doživel tudi smrti vrstnikov. V času, ko je bil v tujski legiji, ni imel težav z duševnim zdravjem - tako vsaj piše v dopisu tujske legije ob odpustu, ki ga je izsilil z dezertiranjem - vendar pa je bil iz ustanove, »kjer trenirajo ubijalske stroje«, kot je dejal izvedenec, odpuščen zaradi psihičnih težav.

O tem, kaj se je dogajalo usodnega jutra, ko se je življenje Gašperja Tiča končalo s 17 vbodi, strokovnjaka nista želela ugibati. Število vbodov kaže, je razložil Mrevlje, da to ni bilo namerno in običajno delovanje. Poleg Cakićevih osebnostnih lastnosti je treba upoštevati, da je zaužil velike količine alkohola in kokaina, poleg tega je bila pomembna dinamika med vpletenima. »Njegova sposobnost obvladovanja in razumevanja je bila takrat bistveno zmanjšana,« je dejal Mrevlje, ki je poudaril, da je bila pomembna tudi čustvena dimenzija, zaradi katere je Cakić reagiral tako, kot je.

Na vprašanje tožilke Tamare Gregorčič, ali so bili vbodi afektirani, torej siloviti in impulzivni, je izvedenec opozoril, da je afekt stanje izrazite jeze in agresivnosti, ki pa traja krajši čas, od minute do največ treh minut. Verjetno je obtoženi nekaj časa bil tudi v afektu, nikakor pa ne ves čas dogajanja.

Tristan Rigler, sodni izvedenec klinične psihologije, po pogovoru s Cakićem in pregledu dokumentacije prav tako ne more določiti, kaj je bil sprožilec tragičnega dogajanja: »Predvidevam, da je imela veliko vlogo travmatična izkušnja v tujski legiji, ki ga je osebnostno spremenila.« Sicer pa se človek, kot je Cakić, na hudo stresne situacije odzove z umikom, počuti se prizadetega in je užaljen, lahko se zateče tudi v avtoagresijo ali drugemu stori kaj hudega. Če ne bi bilo te hude izkušnje s tujsko legijo, pa bi lahko oseba, kot je obtoženi, normalno živela brez strahu, da se bo zgodilo kaj podobnega, kot se je na Trubarjevi.