»Očistimo Slovenijo«: v Kranju začetek dokaznega postopka za trgovino z drogami

Pred okrožno sodnico je danes stopila osmerica, ki ji obtožnica očita več kaznivih dejanj proizvodnje in prometa z drogami.

Objavljeno
13. marec 2013 09.43
Posodobljeno
13. marec 2013 09.43
Velsojenje Kranj
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Kranj - Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes z branjem listinskih dokazov začel dokazni postopek zoper obtožene neupravičene proizvodnje in prometa z drogami, ki jih je policija prijela v lanski obsežni kriminalistični akciji, poimenovani Očistimo Slovenijo. Sojenje osmerici bo predvidoma trajalo najmanj do konca aprila.

Pred sodnico Andrijano Ahahčič so danes stopili 28-letni Senad Pavleković, 31-letni Darko Palević, 32-letni Zoran Matović, 31-letni Bojan Rodić in 30-letni Milan Rikanović, ki so od maja v priporu, ter 47-letni Rade Bubanja, 29-letni Darko Radonjić in 27-letni Jasmin Džafić, ki se branijo s prostosti.

Obtožnica jim očita več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in nedovoljenega prometa z drogami. Obtoženi naj bi preprodajali večje količine kokaina, heroina, konoplje in amfetaminov. V kriminalističnih preiskavah pa so jim poleg drog zasegli tudi pištole, naboje, elektronske tehtnice, bankovce različnih vrednosti in različne sim kartice.

Sodnica Andrijana Ahačič je današnjo obravnavo začela z branjem listinskih dokazov iz obsežnega kazenskega spisa. Med drugim je prebrala predloge za opravljene hišne preiskave pri osumljenih, dovoljenja za odvzem prostosti, zapisnik o zasegu predmetov, poročilo o tajnem opazovanju in poročilo o prisluhih.

Obdolženi Rikanović je ob tem izjavil, da je poročilo o prisluhih neverodostojno in da pogovor ni potekal tako, kot se navaja v poročilu, zato je treba poslušati posnetke, poleg tega je opozoril tudi na lažne navedbe tajnega policijskega delavca.

V dokaznem postopku je predvideno poslušanje vrste telefonskih prisluhov in neposredno zaslišanje nekaterih prič. Dokazni postopek zoper obtožene bo tako predvidoma dolgotrajen, saj je že tudi sama obtožnica, iz katere je bil sicer v ločen postopek izključen orožarski del, dolga 148 strani.

Največja sodna dvorana okrožnega sodišča v Kranju bo vsako sredo najmanj do konca aprila rezervirana za sojenje v tej zadevi. Ob petkih pa bo potekalo sojenje Pavlekoviću, Paleviću in Bubanji, ki so skupaj z Veliborjem Popovićem obtoženi tudi, da so novembra 2011 kot člani organizirane hudodelske združbe organizirali prevoz orožja, streliva in vojaške opreme iz Slovenje v Francijo.