»Očistimo Slovenijo«: le trojica ne priznava krivde

Večina domnevnih preprodajalcev mamil priznala krivdo, le še eden ni stopil pred sodnika.

Objavljeno
03. januar 2013 14.29
Posodobljeno
03. januar 2013 20.00
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - Izjemnemu delu tajnega policijskega delavca, ki je dve leti »glavo nosil na pladnju«, in njegovemu koordinatorju se je tožilec Boštjan Jeglič zahvalil, da se je z močnimi kartami v rokah z večino preprodajalcev mamil iz tako imenovane akcije »Očistimo Sovenijo« lahko pogodil za višino kazni.

Potem ko je že prejšnjikrat šest od sedmih obtožencev, ki so stopili pred sodnika Srečka Škerbca, priznalo krivdo za očitana kazniva dejanja in se s tožilstvom pogodilo o višini kazni, je temu danes sledila večina drugih.

Krivdo je tako priznal tudi eden od šefov združbe, ki je domnevno z mamili zaslužila več kot 1,6 milijona evrov, in organizator prodaje 41-letni Črnogorec Smajl Kučević. V praznem stanovanju v ljubljanskih Fužinah je imel skladišče mamil, pri njem pa so policisti našli najbogatejši plen.

Zaplenili so mu kar 2,5 kilograma kokaina in okrog šest kilogramov amfetamina. Kučević se je s tožilstvom pogodil za sedem let in 11 mesecev zapora, plačal bo tudi 20.000 evrov denarne kazni in vrnil 16.000 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Vanja Kojić bo za zapahi leto in dva meseca zapora tudi zato, ker še ni bil kaznovan. Naložili so mu še denarno kazen 1500 evrov, vrniti pa mora 1375 umazanega denarja. Za Kojića je bilo slišati, da je pri preprodajanju uporabljal vrsto šifer, za katere je očitno menil, da jih možje v modrem ne bodo razbrali. Namesto besede droga je za preprodajanje uporabljal šifre »flaše«, »gume« ali »chivas« ali pa je dejal, da »nima prevoza«.

Almir Mehmedagić bo po pogajanju s tožilstvom na hladnem tri leta. Tudi on bo plačal denarno kazen, in sicer 2500 evrov, vrnil pa bo še 5450 evrov, ki jih je zaslužil s prodajo mamil. Almir Mehmedagić je po prepričanju tožilstva kurir, ki je delal za svojega brata Fikreta Mehmedagića. Fikret Mehmedagić je edini, ki včeraj ni prišel na predobravnavni narok, saj se je njegova zagovornica opravičila.

Trije vztrajajo pri nedolžnosti

Da sta nedolžna, sta danes vztrajala Darko Smešnik in Nermin Ćatić, ki je domnevno vodil dno od združb v Ljubljani. Smešniku je bilo tožilstvo neuradno pripravljeno ponuditi pet let zapora. Ćatića, pri katerem so našli slab kilogram kokaina in pol kilograma heroina pa tudi sredstva za predelavo mamil, pa bi Jeglič na hladno poslal za osem let, plačati bi moral 10.000 evrov denarne kazni in vrniti 17.000 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi. Njegova obramba je dokaze zoper njega danes neuspešno poskušala izločiti.

Poleg Smešnika in Ćatiča je edini, ki ni priznal krivde, Gorazd Filimonović, ki mu je Jeglič v zameno za priznanje krivde na prejšnjem naroku ponudil štiri leta in dva meseca zapora.

Na prejšnjem naroku je šest obtožencev priznalo krivdo oziroma so že prej s tožilstvom sklenili sporazum. Sedem let in deset mesecev bo za zapahi Sanel Kazić, ki je med drugim policistu pod krinko prodal 101 gram kokaina. Plačati bo moral tudi 3200 evrov denarne kazni in vrniti 4055 evrov umazanega denarja.

Za sodelovanje v hudodelski združbi je predvidenih od pet do 15 let zapora. To pomeni, da izrek pogojne kazni ni mogoč, razen v primeru sporazuma s tožilstvom. In prav takšno kazen sta v zameno za priznanje krivde dobila Beograjčan Goran Nikolić in njegova hči Kristina, ki živi v Ljubljani.

Voznik tovornjaka Nikolić je poskušal iz Barcelone prepeljati pet kilogramov kokaina, a je posel propadel zaradi težav z dobavitelji. Pri tem je sodelovala tudi Nikolićeva. Ker je bilo med drugim iz policijskih prikritih ukrepov razvidno, da so ju za podobno početje še novačili, a nista hotela sodelovati, je tožilec ocenil, da bo zadostovala pogojna kazen dveh let s preizkusno dobo štirih let.

Za zapahe bodo morali Venes Selman (brat Anesa Selmana, ki je bil v zadevi Balkanski bojevnik obsojen na deset let), Eni Jernej Pregrad in Saša Stojnić. Selman bo na hladnem leto in osem mesecev, Pregrad tri leta, Stojnić pa leto in pol.