Od jutri dalje 
40 dni brez alkohola

Z akcijo 40 dni brez alkohola želijo organizatorji izraziti solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica čezmernega uživanja alkohola. Pri tem pozivajo vse, naj se alkoholu za 40 dni odrečejo. Akcijo, ki letos poteka že šesto leto, organizirajo Slovenska Karitas, Javna agencija za varnost prometa in Zavod Med.Over.Net.

Objavljeno
08. marec 2011 02.16
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana - »O alkoholu in vožnji se veliko govori, premalo pa je slišati, da ima alkohol negativne posledice tudi za zdravje ljudi, predvsem lahko zelo trpijo odnosi v družini,« je ob vnovični akciji 40 dni brez alkohola za Delo povedala ena od organizatork, Andreja Verovšek z Zavoda Med.Over.Net. Z akcijo želijo izraziti solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica čezmernega uživanja alkohola. Pri tem pozivajo vse, naj se alkoholu za 40 dni odrečejo. Akcijo, ki letos poteka že šesto leto, organizirajo Slovenska Karitas, Javna agencija za varnost prometa in Zavod Med.Over.Net. Pri organizaciji sodelujejo tudi Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici) in Celjska interdisciplinarna akcijska skupina za varnost v cestnem prometu.

Barbara Krašovec z Javne agencije za varnost prometa je pojasnila, da se kot vladna organizacija v projekt vključujejo s preventivnimi nasveti, s katerimi bodo poskušali vplivati na vse udeležence v prometu, naj ne sedejo za volan, če so pili alkohol.
Čeprav je bilo od začetka rdeča nit akcije ozaveščanje ljudi, da alkohol in vožnja ne sodita skupaj, je Peter Tomažič s Karitas opozoril, da je zdaj dobila precej širši pomen. »V vseh teh letih se je o problematiki alkohola začelo odprto govoriti, ne samo v povezavi s prometom, temveč tudi o tem, da je alkohol večkrat povezan z nasiljem v družini. Vsako leto se nam oglašajo prizadeti. Med akcijo smo spoznali, da kurativa problema še zdaleč ne bo rešila, posvetiti se je treba ozaveščanju in preventivi.« Dodal je, da se stvari premikajo v pravo smer, med drugim je posebej omenil prepoved točenja alkoholnih pijač na športnih prireditvah. Kot je povedal, je akcija namenjena predvsem tistim, ki le občasno spijejo kakšen kozarček, da bi se v teh 40 dneh odpovedali tudi temu. Zavedati se je namreč treba, da vsakič, ko alkoholu rečemo »Ne, hvala«, konkretno pripomoremo, da bo v Sloveniji manj tragičnih zgodb zaradi alkohola.