Odkrili krivca za zastrupitev z monoksidom

Podjetnik iz Ankarana je pri polaganju drenažne cevi poškodoval kabel, ta je tlel in pregreval plastiko in stiropor.

Objavljeno
27. december 2012 08.41
Posodobljeno
27. december 2012 08.41
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Ankaran - Zgodba z nerazumljivo zastrupitvijo štirih oseb z ogljikovim monoksidom v občinskem neprofitnem stanovanju v Ankaranu je včeraj zvečer vendarle dobila pojasnilo.

Kriv je bil poškodovan električni kabel, ki je zaradi pregrevanja povzročil tlenje stiropora in plastike. Monoksid pa je po podzemnih ceveh prišel v dve stanovanji. V enem so imeli okno odprto, v drugem pa je četverica preživela po srečnem naklučju.

Do zastrupitve je prišlo na Cahovi 14, v pritličnem najemniškem stanovanju v ankaranskem bloku. Zgodilo se je že 23. decembra, ko bi ogljikov monoksid skoraj pokončal 53-letni Mirjano Oršulić, njuna 34 in 25 let stara sinova Sebastjana in Sandija ter 35-letnega družinskega prijatelja iz Sežane.

Prav slednji se je zjutraj ob sedmih zbudil in hotel na stranišče, tedaj mu je postalo slabo, zgrudil se je, udaril z glavo ob kotliček, to je zbudilo mamo Mirjano, ki je šla pogledat, kaj se dogaja na stranišču, tam zagledala nezavestnega fanta in klicala še svoja dva sinova na pomoč. Toda tedaj je slabost že skoraj obšla še vse ostale tri.

Vendarle so poklicali 112 in instinktivno iskali svež zrak. Tri fante so odpeljali na zdravljenje v ljubljanski Klinični center, mamo Mirjano so zadržali v izolski bolnišnici, kjer pa (začuda) nimajo hiperbarične komore, da bi pomagali v takih primerih. Na srečo so se zbudili pravočasno, tudi pomoč je prišla pravočasno in tako so preživeli.

Pred pravo nerešljivo uganko pa so ostali kriminalisti, kriminalistični tehniki, pripadniki civilne zaščite in strokovnjaki Ekološkega laboratorija z mobilno enoto Inštituta Jožef Stefan, ki so skupaj z gasilci več dni zaman iskali vir ogljikovega monoksida.

V stanovanju so se namreč ogrevali z električno toplotno črpalko (klimatsko napravo), ki tega plina ne proizvaja. Druge vplive pa so kar po vrsti izključevali.

Gasilci so še vse dni zatem opravljali občasne preglede, dokler v sredo zvečer okoli 18.30 ure ni prišlo do glasnega poka (eksplozije) na dvorišču pred stanovanjskim blokom. Iz tal se je dvignil dim. Takoj po tem dogodku so se na kraju zbrali gasilci, civilna zaščita in policija. Poklicali so še Elektro Primorsko in Dom Koper.

Uro po eksploziji so ob nadzoru vseh začeli z izkopom in po dveh urah je kriminalistom postalo jasno, zakaj nastajajo nevarni plini v stanovanju in ob objektu.

Ugotovili so, da je poškodovan električni kabel nizkonapetostnega omrežja povzročal izgorevanje oziroma tlenje plastičnih mas. Plini pa so ob tem skozi drenažano cev prihajali v objekt. Električni kabel so izklopili in ga bodo menda že danes zamenjali. Lastnikom stanovanj, v katerih so zaznali prisotnost CO, so strokovne službe priporočile, da si v stanovanja namestijo javjalnike nevarnih plinov.

Policisti so po zbiranju obvestil ugotovili, da je nekaj tednov prej na tem dvorišču opravljal gradbena dela 58-letni samostojni podjetnik iz Ankarana, ki je odkopal zemljo ob stanovanjskem bloku in postavil novo drenažno cev (zaradi vlage). Pri tem je poškodoval električni vod, na kar so ga stanovalci iz bloka tudi opozorili.

Toda z delom je vseeno nadaljeval in izkop pokril z zemljo, a tudi s stiroporjem in lepenko. Zaradi poškodbe se je električni kabel začel pregrevati in sproščati ogljikov monoksid.

»Tihi morilec«,kot pravijo plinu brez vonja in barve, se je širil po vsej dolžini drenažne cevi in skozi dotrajano steno v stanovanji, ki mejita na steno ob tej drenažni cevi. Ob dežju se ni mogel sproščati skozi nasuto zemljo, zato je toliko bolj prodiral v stanovanji. Zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti so zoper 58-letnega podjetnika podali kazensko ovadbo.

Za tovrstno kazen, storjeno iz malomarnosti, je zagrožena denarna kazen ali kazen do enega leta zapora, v kolikor pa nastanejo hude telesne poškodbe, je zagrožena zaporna kazen do petih let.

Na pobudo civilne zaščite je javni stanovanjski sklad MO Koper za družino Oršulić našel začasno nadomestno namestitev v enem od koprskih motelov.

Druga družina, ki je imela odprta okna stanovanja in se je večini (zdravstvenih) težav izognila, pa je našla začasno bivalno rešitev pri sorodnikih.