Odkrili "pralnico" kurilnega olja

Pomurski carinski preiskovalci in kriminalisti so kazensko ovadili skupino oseb z območja Lendave, ki je iz kurilnega olja kemično odstranjevala poseben indikator in tako oprano kurilno olje prodajala kot pogonsko gorivo.

Objavljeno
01. april 2009 14.39
Ma.J.
Ma.J.
Murska Sobota - Carinski preiskovalci in kriminalisti iz Murske Sobote so kazensko ovadili skupino oseb z območja Lendave, ki je iz kurilnega olja kemično odstranjevala posebni indikator za označevanje in tako oprano kurilno olje prodajala kot pogonsko gorivo, razliko v ceni pa spravljala v žep, so sporočili s Carinske uprave.

 

Sredi februarja 2009 sta bili zoper dve osebi z območja Pomurja podani kazenski ovadbi zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja znamenj za zaznamovanje blaga, mer in uteži, za kar je zagrožena denarna kazen ali zapor do dveh let. Izdanih je bilo tudi 6 plačilnih nalogov po 400 evrov voznikom, ki so za pogonsko gorivo uporabljali očiščeno kurilno olje.

 

Dizelsko gorivo D2 in kurilno olje sta dejansko enaka energenta, vendar je kurilno olje označeno s posebnim indikatorjem in se sme uporabljati le za ogrevanje, kot pogonsko gorivo pa je prepovedano. Z omenjenim kemičnim postopkom se indikator iz kurilnega olja izloči kot črna, mastnemu blatu podobna usedlina, vendar se na tako očiščeno kurilno olje običajno veže tudi nekaj žveplene kisline in apna, odvisno od kakovosti postopka. Prisotnost teh primesi se lahko ugotovi le v laboratoriju. Uporaba pogonskega goriva, onesnaženega s temi primesmi, lahko povzroči okvaro motorja.

 

Očiščeno kurilno olje se prodaja kot cenejši ali kmečki dizel po 0,8 evra za liter, so še sporočili iz carinske uprave Republike Slovenije.