Odmevnejši napadi na policiste

Mitja Felc

Objavljeno
29. januar 2016 18.01
tre-POLICISTI IN BEGUNCI
Mitja Felc
Mitja Felc
Ljubljana – V Sloveniji si je prav tako brutalen umor policista poleti 2014 privoščil takrat 26-letni Dušan Petrovčič. Ko ga je 22. avgusta v Litiji ustavila policijska patrulja in je policist Damijan Kukovič stopil do njegovega vozila, je izstopil in ga hladnokrvno ustrelil v glavo. Poskušal je umoriti še njegovega sodelavca. Kot se je pozneje izkazalo, je Petrovčiču nekaj dni prej spodletel rop trgovine z orožjem na Fužinah v Ljubljani. Toda že v preiskavi so na podlagi izvedenskih mnenj ugotovili, da zaradi duševne bolezni, natančneje paranoidne shizofrenije, ni bil prišteven, torej ni mogel razumeti pomena svojega dejanja in svojega ravnanja ni mogel imeti v oblasti. Prav zato za zločin ni odgovarjal. Namesto v zapor ga je sodišče za pet let poslalo na ustrezno varovan oddelek psihiatrične klinike.

»Zdaj te bom zaštihal, prasec,« so bile besede, ki jih je 47-letni Robert McCllain izrekel mariborskemu policistu Branku Brezovšku, nato pa se ga lotil s pestmi in ga večkrat zabodel z nožem. Na srečo se je policistu uspelo ubraniti, tako da se ni končalo s hujšimi poškodbami ali celo tragično. Zgodilo se je 9. aprila lani okrog 20.30. Brezovšek je bil sam na terenu in je na Dupleški cesti na avtobusnem postajališču ustavil avtomobil, ki ni imel prižganih luči. Šlo je za vozilo Elektra Maribor, za volanom je sedel njihov uslužbenec McCllain. Policist je najprej zahteval dokumente in zatem odredil preizkus alkoholiziranosti. McCllain je napihal približno 1,3 promila, potem pa mu je počil film. Za nerazumno dejanje so ga na hladno poslali za deset let. Prvostopenjsko sodbo je ravno pred časom potrdilo višje sodišče in je postala pravnomočna.

Brez znanega razloga je na začetku avgusta 2009 na policista, ki sta se odzvala na poziv o kršitvi javnega reda in miru oziroma na družinsko nasilje, začel streljati 69-letni Vasja Novak. Intervencija na Korytkovi ulici v Ljubljani je odgovorila z ognjem in napadalec je obležal mrtev, ranjena sta bila tudi policista, stara 33 in 41 let. Izkazalo se je, da storilec policiji prej nikoli ni povzročal preglavic, za pištolo pa je imel vsa potrebna dovoljenja.

Močno je pokalo tudi konec lanskega novembra v Doleni, haloški vasi v občini Videm. Enaindvajsetega novembra okoli 18. ure so domačini na pomoč poklicali policijo in povedali, da je do njihove hiše prišel oborožen sosed, 52-letni Franc Ribič. Takrat se je z dolgocevnim orožjem v roki samo sprehajal, četrt ure pozneje pa so že odjeknili prvi streli. Ribičevi sosedje so se pred njim zatekli v klet. Ko so policisti prišli na težko dostopen greben Dolene, Ribiča ni bilo več nikjer, niso pa vedeli, kam se je zatekel. Z nekaj patruljami so zaprli območje in poklicali policijsko specialno enoto. Ribičeva hiša je bila v temi, potem pa se je okrog 22. ure v njej prižgala luč. Z Ribičem do takrat ni bilo nobenih pogajanj, saj policija ni vedela, ali je sploh v hiši ali v bližini. Nato se je pojavil ob hiši, kjer je naletel na policista in začel streljati. Krogla iz kalašnikovke je v zgornjem levem delu prsi prebila policistov neprebojni jopič, vendar ni poškodovala vitalnih organov. Zadel je tudi policijskega psa, ki so ga morali prav tako operirati. Zatem je napadalec streljal še na druge policiste in ti so odgovorili z ognjem. Ribič je v strelskem obračunu obležal mrtev.

Ko sta policist in policistka na začetku lanskega oktobra na Vrbovi poti v Šentilju ugotavljala identiteto kolesarja, nista slutila, kaj bo sledilo. Moški jima ni hotel pokazati osebnega dokumenta, vidno pa je bil pod vplivom alkohola. Čeprav sta mu nadaljnjo vožnjo s kolesom prepovedala, je vztrajal, da se bo odpeljal naprej. Takrat je mimo prišel 46-letni domačin, ki je moškega očitno poznal. Izkazalo se je, da gre za 71-letnika iz okolice Šentilja. Ta je med postopkom iz žepa jopiča izvlekel nož, sunkovito zamahnil proti policistu in ga porezal po vratu. Napad je poskušal preprečiti še omenjeni domačin, a je tudi njega z nožem večkrat zadel po glavi. Kljub vsemu so bile poškodbe lažje. Ko so ga obvladali, so ga odpeljali v pridržanje, soočil pa se je z očitki kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi in lahke telesne poškodbe.