Odvetnik Franci Matoz sedel na zatožno klop

Podjetnik Franc Huber prepričan, da je Matoz prestopil mejo zakonitosti, ko mu je očital fiktivno poslovanje.

Objavljeno
05. oktober 2012 19.46
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Namesto na prostor za zagovornike je odvetnik Franci Matoz včeraj sedel v del razpravne dvorane ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je običajno rezerviran za njegove stranke. Na zatožno klop ga je »spravil« pomurski podjetnik Franc Huber.

Odvetnik Franci Matoz je o podjetniku Francu Huberju marca 2010 med drugim povedal: »Dejstvo je, da smo skozi dokumente, ki so nam jih zaupali delavci, ugotovili, da je prišlo do zlorabe položaja, torej do fiktivnega svetovanja družbi in skozi ta način do izplačila več zneskov, do katerih družba Huber ni bila upravičena.«

Te oziroma podobne besede, ki so bile objavljene v časnikih Dnevnik in Večer ter na spletnem portalu MMC Radiotelevizije Slovenija, so Huberja tako zbodle, da je sklenil pravico poiskati na sodišču. Vložil je zasebno tožbo zaradi žaljive obdolžitve in razžalitve.

Ljubljanski okrožni sodnik Boris G. Hrovat je predobravnavni narok začel z vprašanjem o poskusu poravnave med sprtima stranema.

Za Matoza bi bila pot do poravnave mogoča z umikom zasebne tožbe, to pa bi nasprotna stran storila le, če bi dobila primerno denarno odškodnino. Matozov zagovornik Franc Rojko je kaj takšnega odločno zavrnil. Tako pa je obtoženi v nadaljevanju zavrnil tudi kakršno koli možnost priznanja krivde.

Huber pod drobnogledom preiskovalcev

Matoz bo svoj prav, tako je napovedal, dokazoval z zapisniki sej nadzornega sveta Mure, zaslišal bi novinarja Dnevnika in Večera, ker Huberja med drugim moti tudi naslov enega od člankov, ter še nekaj prič.

Nasprotna stran temu ni nasprotovala, podala pa je še nekaj dodatnih dokaznih predlogov. Pooblaščenka zasebnega tožilca bi v nadaljevanju sojenja vpogledala v nekatere račune podjetja Huber, čemur je zagovornik Rojko nasprotoval.

»V tem postopku ugotavljamo, ali je obtoženi utemeljeno verjel izrečenim besedam o fiktivnem svetovanju družbi Mura, zato ne vem, kaj bi vpogled v te račune doprinesel.«

Za obtoženega je glavni adut uvedena sodna preiskava zoper Franca Huberja in soobtožene. Matozova odvetniška družba je namreč že pred časom zaradi sumov devetih kaznivih dejanj zoper podjetje Huber, d. o. o., in vpletene podala kazensko ovadbo, za katero je bil pozneje izdan pravnomočen sklep o sodni preiskavi.

To je, tako Matoz, povsem dovolj, da je utemeljeno verjel v izrečene besede novinarjem.

Sojenje je preloženo na 7. november. Začelo se bo z zaslišanjem obtoženega, svoje bo povedal zasebni tožilec, sodnik pa je napovedal, da bodo zaslišali tudi novinarja Dnevnika in Večera, ki sta zapisala članke, ki so zmotili Huberja.