Odvisnik z nožem za salame ranil Roma

»Očitno je, da konflikte rešujete na agresiven način, in to agresivnost ste stopnjevali do te mere, da ste zdaj tu zaradi poskusa uboja,« je predsednica senata Alenka Gregorc Puš dejala 28-letnemu Dejanu Benkiču. Če bo obveljala sodba prvostopenjskega sodišča, bo obsojeni dolgo za zapahi.

Objavljeno
15. marec 2011 21.43
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - Šest let in štiri mesece zapora si je stari znanec sodišč, ki jo je do zdaj večkrat odnesel s pogojnimi kaznimi, prislužil, ker je 29. septembra lani okrog enajstih zvečer pred zavetiščem za brezdomce v Kočevju bistveno zmanjšano prišteven z nožem s skoraj desetcentimetrskim rezilom večkrat zabodel Jasmina B. v prsni koš, ramo in nadlaket.

Oškodovanec si je življenje rešil tako, da je zbežal pred napadalcem. Sodišče je preklicalo še pogojne kazni zaradi pečanja z mamili, krive ovadbe in lahke telesne poškodbe in Dejanu Benkiču naložilo enotno kazen sedem let in pol zapora. »Zatrjevali ste, da vas je oškodovanec napadel in da vam je že prej grozil v zavetišču, a so priče povedale drugače. In četudi vam je Jasmin B. res vzel telefon, se to ne rešuje na takšen način,« je predsednica sodnega senata pojasnila Dejanu Benkiču, zakaj mu ne verjamejo, da se je branil.

»Očitno je vlogo igrala tudi vaša nizka toleranca do Romov, saj je socialna delavka, ki ste jo klicali po dogodku, dejala, da še nikoli niste bili slišati tako razburjeni. A socialni delavki niste rekli, da ste bili napadeni, temveč da boste ubili Mitjo, ker v zavetišče hodijo Cigani,« je dodala predsednica senata. O obstoju naklepa je senat prepričalo tudi število vbodov in njihova moč, saj je rezilo večkrat potisnil skoraj do ročaja, navsezadnje pa tudi dejstvo, da je tekel za Jasminom B., ki se mu je iztrgal, in vpil, da bo pobil vse Cigane.

Dejan Benkič je na sodišču v svoj zagovor povedal, da sta Roma iskala sostanovalca Mitjo in da so se že v zavetišču zapletli v prerivanje. Ker je bil razdražen, je vzel še štiri ali pet tablet helex, da bi se pomiril. Pozneje je odšel ven na cigareto in s seboj vzel nož za rezanje salame, Roma pa sta se vrnila, kar je po njegovih besedah značilno zanje. Jasmin B. mu je vzel tobak in si zvil cigareto, potem pa tudi mobilni telefon. Nato je stopil za njim, a ga je prijatelj Jasmina B. prijel za pas. Ker se je ustrašil, je menda izvlekel nož, da bi ju prestrašil. »V paniki sem ga zabodel, nisem pa vedel, da sem ga tolikokrat, saj sem bil neprišteven,« je še povedal.

Jasmin B. je na eni od obravnav povedal, da ni bilo nikakršnega prepira in da ni imel noža, kot je to povedal Benkič - to so potrdile tudi priče. Res ga je prosil za cigareto, ni pa mu vzel telefona. Benkič se mu je nenadoma približal in ga zabodel od zadaj, je povedal 19-letnik iz romskega naselja, ki je na sodišču pokimal, da želi od Benkiča odškodnino, ni pa znal povedati, koliko. »Na evre se ne spoznam,« je takrat pojasnil.

Benkičeva zagovornica Barbara Fatur je sodišče včeraj zaman prepričevala, da tožilstvu ni uspelo nedvomno dokazati kaznivega dejanja poskusa uboja, v dvomu pa mora sodišče vselej presoditi v korist obtoženega. Faturjeva je med drugim opozorila, da imajo prebivalci v Kočevju težave z Romi, zato se je Benkič odzval drugače, kot bi se sicer, celoten dogodek pa da je dojel kot napad. Faturjeva je menila, da bi bilo bolj primerno zdravljenje, ne dolgoletna zaporna kazen. A sodišče je upoštevalo tožilko Sonjo Breznik, ki je v sklepni besedi med drugim opozorila, da je Benkič oškodovanca večkrat zabodel v vitalne dele telesa. Zaradi ran bi, je včeraj pojasnil sodni izvedenec travmatološke stroke Matjaž Veselko, lahko tudi umrl.

Benkič, ki je dolgoletni odvisnik od dovoljenih in prepovedanih substanc, je dejanje sicer storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, a stik z resničnostjo ni bil prekinjen, je pojasnil izvedenec psihiater Matjaž Košorok. Zmanjšano prištevnost in ker je dejanje ostalo pri poskusu, je senat štel za olajševalno okoliščino, kot oteževalno pa je upošteval predkaznovanost - Benkič je bil namreč že dvakrat pravnomočno obsojen tudi zaradi lahke telesne poškodbe in enkrat zaradi ogrožanja varnosti.