Ognjeni pospešek predelavi smrdečih odpadkov

V Ekogorju po požaru na Mali Mežakli obljubljajo, da bodo zaudarjajočo težko frakcijo predelali do konca meseca. Domačini ne verjamejo.

Objavljeno
19. maj 2017 23.19
Blaž Račič
Blaž Račič
Jesenice – V podjetju Ekogor so še v sredo dejali, da jim težkih frakcij odpadkov, ki močno zaudarjajo, ne bo uspelo predelati do konca meseca, kot so obljubljali in kot je zahtevala okoljska inšpekcija. Po četrtkovem požaru, ki je zajel kup nepredelanih odpadkov, pa zdaj lastnik podjetij Publicus in Ekogor Slavko Hrženjak zagotavlja, da bodo odpadke predelali do roka.

V četrtek zvečer so na Mali Mežakli zagoreli odpadki, ki jih tam skladiščijo za nadaljnjo predelavo. Pogasili so jih jeseniški poklicni gasilci ter člani PGD Jesenice in Hrušica. Policisti vzrok požara še raziskujejo, kot je sporočil tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave Bojan Kos, pa preverjajo tudi sum, da bi bil lahko požar podtaknjen. Podobno meni tudi Uroš Bučar, direktor jeseniške komunale, podjetja Jeko, ki se je pred kratkim preimenovalo in v imenu opustilo končnico -in. Če bi odpadki zagoreli sami od sebe, bi zagorelo v notranjosti posameznih bal, in ne na zunanji strani, je dejal. Kdo bi lahko požar podtaknil, noče ugibati, pravi pa, da imajo na odlagališču nameščene varnostne kamere, a te niso usmerjene proti območju, kjer je zagorelo.

Predelava tudi konec tedna

»Vse kaže, da je bil požar podtaknjen,« je dejal Slavko Hrženjak, ki meni, da to ni dobro, ker je zagorelo ravno v času, ko je zaradi požara v vrhniškem podjetju Kemis javnost za okoljska vprašanja še bolj občutljiva.

Povedal je, da so se včeraj s predstavniki občine Jesenice dogovorili, da bodo po požaru nepredelane odpadke predelovali tudi ta in prihodnji konec tedna ter tako do konca meseca končali predelavo. Na ta način bodo pridobili štiri delovne dni, je dejal Hrženjak. Po predelavi in stabilizaciji del odpadkov, ki po Hrženjakovih zagotovilih ne smrdijo in predstavljajo okoli 30 odstotkov teže težke frakcije, odložijo na odlagalno polje, del (tako imenovano lahko frakcijo) pa skladiščijo na območju obrata.

Ekogor ima za odvoz dva tisoč ton lahke frakcije dovoljenje za izvoz v Avstrijo na sežig, vendar se z izvajalcem, eno od avstrijskih cementarn, še niso dogovorili o dinamiki in ceni dovoza, zato odpadkov še ne izvažajo. Lahka frakcija ne smrdi, zatrjuje Hrženjak, domačini, ki živijo tik pod odlagališčem, pa trdijo drugače. V družbi Ekogor pravijo, da bo po odstranitvi vseh skladiščenih količin sledila sanacija območja, kjer so bili odpadki začasno shranjeni.

Verjeli bodo šele, ko bo nehalo smrdeti

Domačini že dlje časa opozarjajo na neznosen smrad, ki se zadnji dve leti občasno razširi z deponije – zaradi smradu pa se pritožujejo tudi prebivalci drugih predelov Jesenic in celo s Hrušice –, obljubam o skorajšnjem koncu predelave težke frakcije ne verjamejo. Podjetje Ekogor bi po načrtih že lani moralo pridobiti dovoljenje za poskusno obratovanje, vendar so predelavo začeli šele februarja letos. Takrat so v družbi Ekogor obljubili, da bodo 5000 ton težke frakcije, ki so jih skladiščili ob obratu za predelavo odpadkov, predelali do konca maja, po predelavi pa naj odpadki ne bi več smrdeli. Zdaj domačinka Tina Rajhman pravi, da bo obljubam verjela šele, ko bo nehalo smrdeti in bodo doma spet lahko tudi zadihali s polnimi pljuči.