Na Peci še vedno do pet metrov visoki plameni

Vse kaže, da je ogenj zanetil človek.

Objavljeno
29. december 2015 14.04
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Črna na Koroške - Helikopter Slovenske vojske je ob mraku prekinil gašenje požara na vršnem delu gore Pece, kjer je dopoldne izbruhnil požar. Pri zadnji vožnji je na gori odložil skupino desetih gasilcev in gorskih reševalcev, ki pa noči ne bodo preživeli na prostem, kot so sprva nameravali.

Črnjanska županja Romana Lesjak je sporočila, da so se z gore že umaknili, saj so ocenili, da je zanje tam prenevarno. Ponekod še vedno gori, gasilci poročajo, da so plameni visoki tudi do pet metrov. Gasilci - v Črni se jih je danes zbralo kakšnih šestdeset iz vseh krajev Mežiške doline - se bodo peš na Peco, visoko 2125 metrov, odpravili zgodaj zjutraj, v Črno na Koroškem pa bo znova priletel tudi helikopter, ki bo nadaljeval z gašenjem iz zraka.

Na tem goratem in težko dostopnem območju je to tudi edina možnost za pogasitev požara. Po prvih podatkih je zgorelo pet hektarjev gozda na nadmorski višini okoli 1900 metrov. V Črni na Koroškem stiskajo pesti, da bodo jutri požar vendarle uspeli pogasiti. K sreči zaradi požara nihče ni bil poškodovan. Planinci, ki so bili danes namenjeni na goro, so se ob pogledu na velik oblak dima, ki so ga videli celo iz Raven na Koroškem, pravi čas obrnili v dolino poklicali pomoč. Vse kaže, da je ogenj zanetil človek.

Gorelo je na slovenski strani Pece, na pomoč je priletel tudi avstrijski helikopter, a zaradi birokratskih ovir na gori ni smel posredovati.

Dogajanje v dopoldanskih urah:

Šestdeset gasilcev iz prostovoljnih gasilskih društev Mežiške doline in poklicnih gasilcev z Raven na Koroškem na stadionu v Črni je po skoraj štirih urah čakanja helikopterja Slovenske vojske, tega le dočakalo. Helikopter jim pomaga pri gašenju požara na vrhu Pece. Gori tako na slovenskem kot avstrijskem delu gore, ogenj pa je zajel približno pet hektarov.

Zaradi strmega in težko dostopnega terena - požar je na nadmorski višini 2000 metrov - ga lahko pogasijo samo iz zraka. K sreči danes na Peci ni močnega vetra, zato se požar ne širi zelo hitro, helikopter pa vodo stresa na rob požara, da bi ga tako lokalizirali.

V dolino so gasilci pripeljali dovolj cistern z vodo, z njo pa napolnili montažni bazen, iz katerega helikopter dobiva vodo za gašenje požara. Vsa jezera, kjer bi helikopter na Koroškem sicer lahko zajemal vodo, so v tem času zaledenela.

Uradnih informacij o tem, zakaj je na gori zagorelo, še ni, neuradno pa naj bi bil vzrok požara človeška malomarnost. Zaradi ognja na gori, za zdaj še niso v nevarnosti kmetije v dolini Topla, kot tudi ne smučišče na avstrijski strani Pece.

Planinski dom na Peci je v tem času odprt samo ob vikendih, zato danes tam ni nikogar.