Oktober, mesec požarne varnosti

V sklopu meseca požarne varnosti bodo gasilci na dnevih odprtih vrat usposabljali prebivalce za gašenje začetnih požarov.

Objavljeno
27. september 2013 15.55
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - V oktobru bo pod geslom Začetne požare lahko pogasimo sami potekal mesec požarne varnosti. Njegov namen je predstavitev preventive za preprečitev požara ter osveščanje, kako požare pogasiti, je na novinarski konferenci povedal generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Darko But.

Pojasnil je, da so letos evidentirali 1284 požarov v objektih in 276 požarov na prometnih sredstvih. Z ustreznim ukrepanjem se lahko požar hitro pogasi in tako prepreči njegov razvoj. Požar lahko med drugim pogasimo že z vedrom vode, s suhim peskom ali zemljo, s požarno odejo ali pa z gasilnimi aparati, je dodal But.

Namestnik poveljnika Gasilske zveze Slovenije Darko Muhič je pojasnil, da je bilo letos požarov v naravi 965, kar je manj kot v preteklih letih. To je po njegovem mnenju posledica mokre pomladi.

Po besedah pomočnika poveljnika gasilske zveze Aleša Juga bodo v sklopu meseca požarne varnosti gasilci pripravili dneve odprtih vrat, kjer bodo med drugim tudi usposabljali prebivalce za gašenje začetnih požarov. Z akcijo želijo ljudi spodbuditi, da si kupijo gasilnike ter jih hranijo doma in v vozilih. Poleg tega bodo gasilnike lahko tudi preizkusili.

Mateja Gris iz Slovenskega združenja za požarno varnost je dejala, da je treba kupiti kvalitetne in preizkušene gasilnike. Poleg tega pa naj bodo shranjeni nekje pri roki in naj jih lastniki redno, to je enkrat letno, vzdržujejo. Cena najosnovnejšega gasilnika je okrog 30 evrov, samo vzdrževanje pa nekje do 10 evrov, je pojasnila Grisova.

Med nasveti za večjo požarno varnost v večstanovanjskih stavbah je Romana Lah iz Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami izpostavila, naj stanovalci ne zalagajo in odnašajo gasilnih aparatov in naj pustijo proste evakuacijske poti, da so lažje prehodne v primeru požara v stavbi. Ob tem je še dodala, da naj takrat ko zapuščamo svoj dom, preverimo ali je štedilnik ugasnjen.