Ni odškodnin za ranjene gasilce

Po nesreči s plinom leta 2015 jim Zavarovalnica Sava odškodnine noče izplačati, ker bi gasilci morali biti »previdnejši«.

Objavljeno
19. december 2017 09.22
Posodobljeno
18. december 2017 14.04
6 mesecev in več so bili gasilci na bolniški

4 poklicni gasilci so bili poškodovani

3 gasilce so zadržali v bolnišnici

1 je zavarovalnica priznala delno odškodnino

Celje - »Delovali smo povsem v skladu z gasilsko taktiko,« pravi poklicni gasilec Aleš Gačnik. A Zavarovalnica Sava vztraja, da odškodnin štirim opečenim celjskim poklicnim gasilcem ne bo izplačala. V Združenju poklicnih gasilcev Slovenije (ZPGS) pravijo, da bi po mnenju zavarovalnice gasilci »morali biti pri svojem delu previdnejši«.

Dve leti po požaru v prostoru pod mostom čez Savinjo v Čopovi ulici so iz Poklicne gasilske enote Celje (PGE Celje) in ZPGS sporočili, da poškodovanim poklicnim gasilcem zavarovalnica ne bo izplačala odškodnine, enemu pa je priznala delno odškodnino.

Gasilci so se poškodovali 26. novembra 2015 približno uro po tistem, ko so ponoči prihiteli na intervencijo pod most, kjer je gorela večja količina odpadnega materiala. Požar je poškodoval plinski vod pod mostom, a do uhajanja plina in vzbuha ter eksplozije plina je prišlo šele uro kasneje. Opečeni so bili gasilci PGE Celje, Uroš Operčkal, Matjaž Škorec, Lovro Dobrosavljevič in vodja izmene Aleš Gradišnik, ki je sodelavce tudi pomagal reševati, ter delavec Energetike Celje. Tri gasilce so zadržali v celjski bolnišnici.


Foto: Špela Kuralt

Gregor Lednik iz Zavarovalnice Sava je pojasnil, da so obravnavo škodnih zahtevkov končali pred letom in pol. Prej so od pristojnih in gasilske brigade, ki je vodila intervencijo, poskušali dobiti podatke o vzrokih nezgode.

»Odškodninske zahtevke oškodovancev smo odklonili, saj iz podatkov izhaja, da med intervencijo zaščitna oprema ni bila ustrezno uporabljena glede na pravila stroke,« je zapisal Lednik. Natančneje, trem gasilcem so zahtevke v celoti zavrnili, enemu pa delno ugodili.

Gasilci so zavarovani za polno odgovornost

Poveljnik in direktor PGE Celje Janko Požežnik se ravnanju zavarovalnice čudi: »Sklenjena imamo zavarovanja za polno odgovornost, tudi za primer strokovnih napak, in premija ni nizka. Zavarovalnica nam je zagotavljala, da je krito vse.« Poškodovani gasilci so bili v bolnišnici in doma odsotni okoli pol leta, vsi pa so se vrnili na delo v PGE Celje. Ko jim je zavarovalnica zahtevke zavrnila, so najeli odvetnika. Vodja izmene v PGE Celje, ki je bila na intervenciji, Aleš Gradišnik, ima še druge pomisleke: »Eksplozija je nastala več kot uro po našem prihodu na kraj in zavarovalnica ni pravilno ugotovila, kaj se je zgodilo. Trije gasilci so se pripravljali, da gredo v prostor pod mostom, kjer so bili cevi in ventili. Ko je plin eksplodiral, so stali več kot deset metrov stran na prostem. Pred tem ni bilo znakov o njegovem uhajanju. Že deset minut po prihodu smo ugotovili, da je v prostoru plinska napeljava, in smo poklicali Energetiko Celje. Gre za sprenevedanje zavarovalnice. Delovali smo povsem v skladu z gasilsko taktiko.«

Brez mestnega plina in ogrevanja je zaradi eksplozije pod mostom novembra 2015 ostalo okoli sto okoliških gospodinjstev. Zaradi poškodb zaradi vročine so teden dni po nesreči most odprli le za pešce in osebne avtomobile, tovorni promet pa čezenj spustili šele septembra 2016, ko je bil popravljen.

V Združenju slovenskih poklicnih gasilcev napovedujejo, da se bodo v sredo javno odzvali na odločitev zavarovalnice.