Opijanje do onemoglosti

Šestnajstletni gimnazijec je konec februarja med ponočevanjem po berlinskih lokalih spil več kot petdeset tekil. Odtlej leži v komi na berlinski kliniki Virchow. Primer pa je v Nemčiji spodbudil razprave glede dostopnosti alkoholnih pijač mladostnikom.

Objavljeno
17. marec 2007 08.00
Berlin – Šestnajstletni gimnazijec Lukas W. iz elitne berlinske četrti Zehlendorf je konec februarja med ponočevanjem po berlinskih lokalih spil več kot petdeset tekil. V zadnjem lokalu, ki ga je s prijatelji obiskal v zgodnjih jutranjih urah, je za točilnim pultom menda naročil le še vrček piva. Nato je obležal. Odtlej, že več kakor štirinajst dni, leži v komi na berlinski kliniki Virchow. Zdravniki se bojujejo za njegovo življenje.

Tragedija mladeniča je v nemški javnosti spodbudila razprave o korakih glede dostopnosti alkoholnih pijač mladostnikom. V Berlinu je ost kritike naperjena proti lokalom, v katerih mladini ponujajo neomejeno popivanje po pavšalnih cenah. »Jägermeister, vodka, tekila. Neomejeno, samo za petnajst evrov!« se glasi ponudba neke priljubljene vzhodnoberlinske krčme. Takšno ponudbo, po vzporednici z neomejenim dostopom do interneta poimenovano pitje flat rate, bi berlinski politiki vseh barv najraje kar prepovedali.

Berlinska senatorka za socialne zadeve Heidi Knake-Werner opozarja, da so med mladino čedalje pogostejša tekmovanja v popivanju. Mladi se opijajo načrtno in gredo do konca. Po statistiki pije nemška mladina zadnje čase manj kakor prejšnja leta, tudi kajenje tobačnih izdelkov in marihuane upada. A tisti, ki pijejo, popijejo več. Leta 2005 so morali v Berlinu v bolnišnicah zdraviti 274 mladostnikov, starih od deset do dvajset let. Pet let prej se jih je med popivanjem zastrupilo z alkoholom skoraj polovico manj.

Več o tem v sobotnem Delu.