Opozorilo pred goljufijami s spletnimi stavami

Neznani storilci so oškodovance nagovorili k igranju športnih stav in jim zagotavljali velike dobitke in donose.

Objavljeno
04. maj 2017 16.47
Loterija Slovenije 24. september 2013
Š. P.
Š. P.
Ljubljana Od konca leta 2016 zaznavamo povečano število goljufij, povezanih z igranjem športnih stav prek različnih internetnih socialnih omrežij, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Ugotavljajo, da so za zdaj še neznani storilci z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin spravili v zmoto več oškodovancev, in sicer tako, da so jih nagovorili k igranju športnih stav ter jim zagotavljali velike dobitke in donose. Oškodovanci so jim nato prek sistema PAYSAFE, vplačilnih lističev E-STAVE ter sistema Western Union vplačali oziroma nakazali večje količine denarja, obljubljenih dobitkov pa niso nikoli prejeli.

Osumljenci so oškodovancem obljubljali, da bodo tako pridobljeni denar oškodovancev unovčili na različnih internetnih stavnicah in jim zagotovili dobitke, tudi do višine njihovega petkratnega vložka. V potrditev zagotovljenih dobitkov so storilci dnevno, na različnih socialnih omrežjih objavljali dobitne lističe športnih stav.

Polocija opozarja, da storilci kaznivih dejanj delujejo anonimno, prek spletnih strani oziroma socialnih omrežij, finančna sredstva pa od oškodovancev pridobivajo tako, da le-ti plačilne ali vrednostne kartice skupaj s PIN kodami fotografirajo in fotografije posredujejo storilcem, ki jih nato lahko neposredno unovčijo. V nekaterih primerih so oškodovanci nakazovali denar neobstoječim osebam, predvsem na območje Bosne in Hercegovine.

Vse morebitne oškodovance pozivajo, da tovrstna dejanja takoj prijavijo policiji, potencialne oškodovance pa opozarjajo, da se izogibajo zgoraj opisanemu načinu igranja športnih stav, saj obstaja velika verjetnost, da bodo postali žrtev kaznivega dejanja.