Oprostilna sodba za Iztoka Flisa

Ni dokazov, da je obtoženi umoril Pinteriča.

Objavljeno
22. december 2015 10.07
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski
Krško - »Ta sodba je pravilna in pravična.« »Pritožil se bom.« »Nimamo komentarja.« Tako so se na izrek oprostilne sodbe odzvali Flisov zagovornik Bojan Klakočar, tožilec Bogdan Matjašič in družina pokojnega gostilničarja. Sestra obtoženega je glasno jokala, obtoženi pa v silni zmedi ni vedel, ali naj se po odpravi pripora vrne v zapor po stvari ali naj zakoraka v svobodo.

Petinštiridesetletni Iztok Flis iz Brestanice, obtožen zahrbtnega umora gostilničarja Vlada Pinteriča iz Dolenje vasi pri Krškem, je včeraj po 14 mesecih pripora odkorakal na prostost. Sodnik Gojmir Pešec je na podlagi dolgotrajnega dokaznega postopka ugotovil, da ni zadostnih dokazov, da bi lahko z gotovostjo govorili o Flisovi krivdi. Tožilec Bogdan Matjašič, ki je za Flisa predlagal okroglih 30 let zapora – 28 let za umor in še dve leti za prepovedan promet z orožjem in eksplozivi ter za dve poslovni goljufiji, je prepričan o njegovi krivdi. Po njegovem mnenju se je Flis na dejanje dobro pripravil, njegov motiv naj bi bil denar, ni imel alibija, šlo naj bi za izkušenega storilca, ki je za seboj zabrisal sledi in ki naj bi si pomagal tudi s knjigo Veleumovi kriminala – zli geniji podzemlja, ki so jo našli v hišni preiskavi, vendar je sodnik menil drugače.

Morilskega orožja niso našli

Postopek je pokazal, da so edini neposredni dokazi obtoženčeve sledi DNK, ki so bile najdene v predprostorih gostinskega lokala, pa še teh je bilo zelo malo. Policisti, ki so opravili več preiskav, po mnenju sodnika in zagovornika postopka niso izpeljali najbolj strokovno in so delali napake. Šestčlanska komisija je hodila po hiši in prehodila sledi, poleg tega je policija kasneje ugotovila, da so bile sledi na najbolj frekventnem delu lokala pobrisane. Ali je tla – tisto popoldne, preden se je ponoči zgodil zločin, je deževalo in bi moralo biti veliko sledi – pobrisal redoljubni gostilničar sam ali pa je to storil morilec. Za storilca se ne ve, kako je sploh prišel v hišo. Tudi morilskega orožja – gostilničar je bil sredi noči med spanjem ustreljen v glavo s pištolo z dušilcem zvoka, truplo, zavito v rjuho, pa je bilo preneseno v shrambo – niso našli.

Poročilo nacionalnega forenzičnega laboratorija pravi, da je velika verjetnost, da mešane sledi, ki so bile najdene v predprostoru lokala, pripadajo Flisu. Izvedenka Irena Zupanič Pajnič, ki so jo včeraj, preden je sodišče reklo zadnjo besedo, zaslišali, pa je predstavila lestvico, s katero ocenjujejo verjetnost, da neka sled pripada določeni osebi. Izkazalo se je, da je velika verjetnost, da so bile to Flisove sledi, vendar sodnik obsodilne sodbe ni mogel opreti samo na to dejstvo. Sledi je bilo malo, pa še te bi lahko kdo tudi na čevljih prinesel v lokal.

Za sodnika tudi drugi dokazi neprepričljivi

Tudi drugi dokazi, s katerimi je tožilec utemeljeval krivdo, se sodniku niso zdeli dovolj prepričljivi. Flis naj bi oropal gostilničarja zato, ker je imel podatek, da proda veliko piva, zato naj bi imel veliko denarja, kar naj bi bil motiv, a po mnenju sodnika neprepričljiv. Tudi dokaz, da je Flis vedel, da je Pinteričeva gostilna ob petkih zaprta in da je najprimernejši čas za umor noč s četrtka na petek, ko gostilničarja ne bi nihče pogrešal, za sodnika ni bil zadosten, saj pravi, da so za to vedeli vsi, ne le Flis.

Vsi so tudi vedeli, da je pokojni gostilničar skromen človek in da verjetno ima doma denar. To, da so pri Flisu doma našli električni paralizator in orodje za vlamljanje, ni tako nenavadno. Tudi knjiga Veleumovi kriminala – zli geniji podzemlja, ki so jo v hišni preiskavi našli ob Flisovi postelji, ni priročnik za brisanje sledi po umorih, ampak so v njej objavljene samo biografije 50 največjih svetovnih kriminalcev. Pri obtoženem so našli tudi pištolo z dušilcem poka, ki jo je kupil na tržnici v Samoborju, vendar to ni tista pištola, s katero je bil ubit Pinterič. Postopek tudi ni pokazal, ali je šlo za umor iz koristoljubja ali za likvidacijo.

Sodba še ni pravnomočna.