Osem kilogramov kokaina je bilo skrito v strehi avtomobila

Sodišče Jasni Ržišnik ni verjelo, da ni vedela za skriti tovor. Njen partner Milan Leber obsojen na šest let.

Objavljeno
24. september 2014 17.59
Posodobljeno
25. september 2014 08.00
PUC Kokain
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Dva meseca po tistem, ko so na ljubljanskem okrožnem sodišču na šest let zapora obsodili Milana Lebra zaradi vpletenosti v tihotapljenje mamil, so leto dni zapora manj izrekli njegovi zunajzakonski partnerici Jasni Ržišnik. Sodišče ji namreč ne verjame, da o tem ni vedela ničesar.

Cariniki so 62-letnega Lebra in njegovo dolgoletno partnerico Ržišnikovo 25. februarja ustavili na avtocestnem postajališču v bližini Logatca zaradi kontrole goriva, a je bil njihov »ulov« bistveno zanimivejši. V prostoru med streho in notranjo oblogo volva, ki je bil registriran na slovaško podjetje Ržišnikove, so našli osem kilogramov kokaina. Leber, ki so ga julija obsodili na šest let zapora, je takrat priznal, da je kokain prevzel v Španiji in ga nameraval odpeljati na Madžarsko.

Čeprav je zatrjeval, da je vse počel na svojo roko, ker je bil v finančni stiski, in da Ržišnikova, ki se je tistega dne peljala kot sovoznica, o tem ni vedela nič, ne nazadnje so bile na zavojih mamila samo njegove biološke sledi, tožilstva ni prepričal, zgodbi Ržišnikove, da ni imela nič s prepovedanim poslom, pa ni verjelo niti sodišče. Poleg tega, da je bil avto last njenega bratislavskega podjetja, z Lebrom (pred desetletjem je že bil obsojen zaradi istovrstnega dejanja) po mnenju sodišča nista dovolj uskladila svojih zgodb.

Neprepričljiv zagovor

Leber je namreč dejal, da je Ržišnikovo dan prej pobral v Zagorju in odpeljal v njuno stanovanje v Luciji, od koder sta naslednji dan odšla proti domu, Ržišnikova pa, da jo je v Lucijo pripeljala prijateljica. Na koncu se je izkazalo, da nista govorila po resnici ne eden ne drugi, saj ju je dan pred aretacijo v Italiji spremljala tamkajšnja policija, poleg tega fotografije kažejo, da sta se skupaj vozila po italijanskih avtocestah.

O krivdi Ržišnikove je sodišče med drugim prepričano tudi zato, ker naj bi tistega dne carinika, ko je z izvijačem potipal oblogo pod streho avtomobila, skušala od tega odvrniti, češ da je pod oblogo elektronika, ki jo lahko poškoduje.

Ržišnikova je na sodišču povedala, da se s svojim slovaškim podjetjem, kjer je kot direktor zaposlen tudi Leber (a menda zgolj kot figura), ukvarja z uvozom zlata in da ima celo rudnik v Sierri Leone, zlato pa da kupuje tudi iz Gane. Ko se je izkazalo, da sta se z Lebrom pred aretacijo vozila po Italiji, je dodatno pojasnila, da tam za druge družbe kupuje podjetja, predvsem polnilnice vode.

A sodišče glede na vse ne dvomi o trditvi tožilstva, da je Ržišnikova, ki je po podatkih finančne uprave že več let brez uradnih dohodkov (v preteklosti je že bila obsojena zaradi zatajitve, ponarejanja in uničenja poslovnih listin), vedela za »posle« z drogo in tudi sodelovala v njih, čeprav je obramba trdila, da ni nobenega dokaza o njenem naklepu ter da ni mogla vedeti, kaj se skriva v avtu.

Sodišče je sledilo predlogu tožilstva in Ržišnikovi določilo pet let zaporne kazni. Na pravnomočnost sodbe bo morala počakati v priporu.