Osem let zapora, ker je do smrti zabodla moža

Marija Peraič je v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti smrtno zabodla zakonca.

Objavljeno
26. november 2015 16.50
Marjana Hanc
Marjana Hanc
Kranj – »Ko ste posegli po nožu, ste privolili v posledice,« je včeraj dejala sodnica Marjeta Dvornik obsojeni 56-letni Mariji Peraič iz Tenetiš, ki je 25. junija letos smrtno ranila svojega moža, 70-letnega Franca Peraiča. Sodišče jo je obsodilo za uboj v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti in ji prisodilo osem let zapora.

Marija Peraič je bila na razglasitvi sodbe tiha, zdelo se je, da brez čustev posluša sodnico, ki je razlagala, da kaznivega dejanja ni storila v afektu oziroma v posebnem stanju, ker naj bi jo pred tem mož žalil in s tem razdražil.

Vsaka razdraženost še ne pomeni pogoja za uboj na mah, ki je milejša pravna kvalifikacijq, in razdraženosti ne smemo enačiti s patološkimi stanji in duševnimi obolenji, ki so jih odkrili izvedenci, je poudarila sodnica. Izvedenka Bojana Avguštin Avčin je sicer pri Peraičevi ugotovila osebnostno duševno motnjo, sindrom odvisnosti od alkohola, akutni alkoholni opoj in anksiozno-depresivno motnjo.

Pod vplivom alkohola, v sebi je imela najmanj 2,15 promila, je krhka ženska, ki tehta le 45 kilogramov, okoli 18. ure usodno ranila 40 kilogramov težjega in 11 centimetrov višjega moža. Z enkratnim sunkom v prsni koš mu je z nožem z rezilom, dolgim devet centimetrov, s katerim naj bi prej lupila breskev, povzročila osemcentimetrsko vdolbino. Zaradi krvavitve se mu je ustavilo srce, umrl pa je nekaj minut po 19. uri v reševalnem vozilu na poti v ljubljanski klinični center.

»Ne zatrjujem, da ste dejanje načrtovali in se podrobno pripravili, kot je to v svoji izpovedbi poudaril vaš sin Žan. Menim, da takšen zaključek ni mogoč. Če se nekdo v nekem trenutku odloči in sprejme hipno odločitev, še vedno govorimo o zavestnem oziroma hotenem dejanju. Ocenjujem, da je bil naklep podan, vendar ne vnaprej načrtovan,« je dejala sodnica.

Sinova zahtevata po 25.000 evrov

Pri odmerjanju kazni je bila sodnica, kot je povedala, pozorna tudi na slabe odnose v družini Peraič, polne agresije, ne le med zakoncema. Šlo je za nezdrava družinska razmerja, je dejala v razlagi sodbe in pripomnila, da je kljub temu sledila pričevanju sinov, da sta imela očeta rada in da sta utrpela nepopravljive posledice. Vsak od njiju zaradi duševnih bolečin ob izgubi očeta zahteva od matere 25.000 evrov. Oba je sodišče napotilo na pravdo.

Tožilka Helga Dobrin je Peraičevi na predobravnavnem naroku na začetku novembra v zameno za priznanje kaznivega dejanja uboja ponudila osem let zapora. Ker je obtožena vztrajala, da je šlo za nezgodo, in ne namerno dejanje, je steklo sojenje. Na glavni obravnavi pa je tožilka po končanih izvedenih dokazih zahtevala deset let zapora.

Sodnica je ob razglasitvi sodbe med drugim pojasnila, da je kazen po sodni praksi ustrezna. »Menim, da bo s to kaznijo dosežen pričakovani učinek. Verjetno boste razmislili o svojem kaznivem dejanju in zadnji čas je, da spremenite način življenja in se odrečete alkoholu,« je dejala obtoženki. Zaradi ponovitvene nevarnosti je Peraičevi podaljšala pripor, zaradi nizke pokojnine pa jo je oprostila stroškov sojenja in plačila nagrade zagovornice, imenovane po uradni dolžnosti. Tožilka in zagovornica Brigita Žvan bosta o morebitni pritožbi razmislili.