Osemsto zvodnikov za rešetkami

Skoraj 800 zvodnikov, povečini tujcev iz Afrike in vzhodne Evrope, je danes ob svitu končalo v zaporih po vsej Italiji, dobrih tisoč njihovih sodelavcev, tudi ilegalnih tujcev, pa so ovadili.

Objavljeno
24. januar 2007 21.50
Italijanski policisti
Rim – Skoraj 800 zvodnikov, povečini tujcev iz Afrike in vzhodne Evrope, je danes ob svitu končalo v zaporih po vsej Italiji, dobrih tisoč njihovih sodelavcev, tudi ilegalnih tujcev, pa so ovadili. Akcija Spartak – poimenovana po sužnju gladiatorju iz antičnih časov – je posegla v svet italijanske prostitucije, v katerem se obračajo velikanske vsote denarja, na tisoče deklet od vsepovsod pa vsako leto spreminja v sužnje. Trgovci z belim blagom jih kupujejo v Albaniji, Romuniji, Moldaviji, Nigeriji ali Gani po 200 evrov, potem pa na ulici prodajajo po pet tisoč in več evrov na mesec.

Italijanski statistični podatki kažejo, da k prostitutkam redno zahaja kar deset milijonov »neoporečnih« državljanov, to pa je upoštevaje pet milijonov deklariranih homoseksualcev pa starcev in otrok pretežni del, če ne kar velika večina spolno aktivnega moškega prebivalstva. Za zvodnike je to pravi raj, še zlasti odkar so dekleta iz črne Afrike in tista z evropskega vzhoda z nižjimi cenami izrinila domače italijanske prostitutke z ulic in jih potisnile za zidove prepovedanih in skritih javnih hiš za višje sloje.

Napol ali popolnoma gola dekleta je sredi belega dne mogoče videti na vpadnicah v vsa večja italijanska mesta, pa tudi tista manjša na podeželju. Največkrat tudi tedaj, ko možje med opoldanskim odmorom skočijo k prostitutki namesto na kosilo. Glede na podatke o včerajšnji raciji in njenih rezultatih je število povečini mladoletnih suženj velikansko.

Minister za notranje zadeve Giuliano Amato je operacijo Spartak ukazal že na začetku oktobra, posebne orožniške in policijske enote pa so k sodelovanju pritegnile tudi 45 deklet izmed tistih, ki so se prisiljene prostituirati. Razkrile so jim neskončno število prostitucijskih mrež, ki med seboj niso povezane, povedale so imena zvodnikov, ki jih pretepajo in jim vsak dan sproti jemljejo denar. Za nagrado so vse te policijske sodelavke dobile dovoljenje za bivanje in za normalno delo v Italiji.

Dekleta, največkrat mladoletna, pri starših ali skrbnikih v Albaniji, Romuniji, Moldaviji, Nigeriji ali Gani in drugih revnih deželah po policijskih odkritjih ne stanejo več kakor 200 evrov, odkupijo pa se lahko s svojim delom šele tedaj, ko niso več za vsakdanjo rabo na ulici. Vsaka mlada sužnja prinese svojemu zvodniku po 5000 evrov na mesec, nekateri med zvodniki pa obvladujejo cele čete deklet. Silijo jih delati brez preservativov, potem pa jim do šestega meseca nosečnosti ne dovolijo, da bi se umaknile z ulic.

Akcija Spartak je od oktobra zajela skoraj vse italijanske dežele, od izjemno prostitucijsko aktivne Furlanije - Julijske krajine do Kalabrije, Sicilije in Sardinije. Med aretiranimi je kar 97 odstotkov tujcev, skoraj toliko tudi med prijavljenimi sodnikom za prekrške. Zapečatili in odvzeli so 22 hiš, v katerih so odkrili javne hiše, prijavili ali zaklenili pa so tudi veliko nočnih lokalov, ki so bili do včeraj središča prostitucije. Prave javne hiše so med preiskavami odkrili tudi na vlakih po vsej državi.

Minister Amato je oznanil, da je pehanje v suženjstvo eden izmed najbolj gnusnih zločinov, ki se jih je odločil izkoreniniti. Prvi komentatorji pa se že sprašujejo, kako je mogoče, da so bili med krivci za te zločine sami ilegalni tujci, ki so zasužnjili ilegalne mladoletnice in jih spremenili v prostitutke. Pa tega doslej ni nihče opazil, čeprav dekleta noč in dan stojijo na pločnikih in se agresivno ponujajo mimoidočim.

Iz četrtkovega tiskanega Dela!