Oškodovanke tožijo kljub smrti župnika

Odvetniška družba Čeferin bo, kot kaže, kljub smrti Karla Jošta, 64-letnega župnika iz Artič, ki je bil osumljen kar 16 spolnih napadov na osebe, mlajše od 15 let, vložila odškodninsko tožbo zoper Cerkev.

Objavljeno
26. januar 2007 07.00
Obtoženi župnik Karl Jošt
Krško – Odvetniška družba Čeferin bo, kot kaže, kljub smrti Karla Jošta, 64-letnega župnika iz Artič, ki je bil osumljen kar 16 spolnih napadov na osebe, mlajše od 15 let, vložila odškodninsko tožbo zoper Cerkev. Kot so za Delo potrdili v omenjeni družbi, se je njihova stranka, ki so jo kot pooblaščenci zastopali tudi v kazenskem postopku zoper župnika, dokončno odločila za njegovo civilno nadaljevanje. O višini zahtevka še ne želijo govoriti, tožba pa bi bila lahko pripravljena relativno kmalu.

Po naših informacijah naj bi župnik deklico, ko je bila stara osem let, analno posilil, zaradi te izkušnje pa je imela pozneje resne psihične težave, ki so se odražale tudi na njenem zdravju. Preostale domnevne oškodovanke in njihovi pooblaščenci se glede civilnih tožb zoper Cerkev ali natančneje mariborsko nadškofijo še niso odločili. Predvsem zato, ker bo temelj v zadevi treba ponovno dokazati, kar pomeni ponovna zaslišanja tudi mladoletnih oškodovank.

Pričakovati je dolgotrajen in zahteven proces. V mariborski nadškofiji napovedane civilne tožbe ne želijo komentirati, dokler ne dobijo uradnega obvestila o njeni vložitvi, oziroma dokler je natančneje ne proučijo. Kazenski pregon zoper pokojnega župnika, ki je v začetku leta umrl zaradi možganske kapi v mariborskem duhovniškem domu, je bil formalno ustavljen pred tednom dni.

Več si preberite v tiskanem Delu!