Osumljena med zaslišanjem priznala umora

Policija je zaradi umora iz leta 2012 ovadila Mirana Pluta, za umor iz aprila pa Zarifa Rizvića

Objavljeno
09. junij 2014 16.56
dja_pogresani
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Zaradi skupaj dobrih 11.000 evrov sta morala očitno umreti Jure Erjavec iz Sel pri Dolenjskih Toplicah in Alojz Podlogar iz Šentjurja. Policisti so danes predstavili uspešno preiskana umora, v obeh primerih je bil motiv koristoljubje. Morilcema grozi najmanj 15 let zapora.

Štiri streli v hrbet zaradi 3000 evrov so bili usodni za 22-letnega Jureta Erjavca, katerega izginotje so starši prijavili 26. februarja 2012, je danes povedal France Božičnik, vodja sektorja kriminalistične policije na PU Novo mesto, ki je na tiskovni konferenci predstavil okoliščine zahrbtnega umora, zaradi katerega je po naših podatkih v priporu pristal 24-letni Miran Plut iz okolice Novega mesta.

Policisti so po izginotju opravili številne pogovore s sorodniki, znanci, prijatelji, sodelavci, pridobili izpise telefonskih podogovov, a daleč niso prišli. Tudi iskalne akcije rezultatov niso dale. Na podlagi vseh pogovorov so menili, da je bil verjetno žrtev umora, zato so se osredotočili na motiv za takšno dejanje.

Truplo odvrgel v zapuščen vodnjak

V drugi polovici letošnjega maja so dobili informacije, ki so bistveno pripomogle, da so 3. junija Erjavčevo truplo odkrili v betonskem vodnjaku ob zidanici na območju Suhorja. Z obdukcijo je bila naslednjega dne na podlagi podatkov iz kartona o zobnem statusu potrjena identiteta pogrešanega, ugotovljeno je bilo tudi, da je umrl zaradi štirih strelov v hrbet.

Še istega dne so v Novem mestu prijeli Pluta, ki je med policijskim zaslišanjem kaznivo dejanje priznal, nato pa pred preiskovalnim sodnikom umor zanikal. »Osumljeni je 25. februarja med 1.15 in zgodnjimi jutranjimi urami v gozdu med Birčno vasjo in Velikim Podljubnom večkrat ustrelil žrtev,« je povedal Božičnik. Po dejanju je žrtev, s katero je prej gojil prijateljske odnose in tako izrabil njegovo zaupanje ter ga zahrbtno umoril, odpeljal v Dolenji Suhor v občini Metlika. Truplo je zavil v PVC folijo in vrgel v vodnjak, za katerega je vedel, da je zapuščen, saj ima tudi sam v bližini zidanico. Motiv je bil koristoljubje, Erjavcu je namreč dolgoval okrog 3000 evrov. Policisti so dobili tudi namige, da naj bi se storilec in žrtev skupaj pečala z mamili, a preiskava do zdaj tega ni potrdila.

Z gasilnim aparatom po glavi

Na policiji je dejanje priznal tudi osumljenec drugega umora. Štirinajstega aprila so sosedje prijavili izginotje 62-letnega Alojza Podlogarja. Iskali so ga na več krajih, tudi s pozivom v medijih, a neuspešno. Je pa med preverjanjem telefonskih komunikacij policija od mobilnega operaterja dobila podatek, da je v njegov mobitel nekdo vstavil drugo mobilno kartico.

Policisti so se pogovorili tudi s Podlogarjevim sosedom, po naših podatkih gre za 27-letnega Zarifa Rizvića, ki ga je Podlogar marca letos ovadil, ker naj bi mu, medtem ko je bil pri njem na večerji, iz stanovanja ukradel 8300 evrov. Ta je tatvino zanikal, tudi on pa je policistom povedal, da je Podlogarja nazadnje videl 9. aprila. Policisti so mu predlagali poligrafsko testiranje, na kar je sicer pristal, a je nato dogovorjene termine prestavljal zaradi službenih obveznosti.

Tretjega junija pa so se stanovalci bloka pritožili zaradi smradu, ki je prihajal iz kleti. Policisti so ugotovili, da smrad prihaja ravno iz kleti 27-letnika. »Povedal je, da nima ključev od kletnih prostorov in je vdrl vanje, nato pa je izrazil začudenje nad truplom v kleti,« je povedal Damjan Turk, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Celje. A je nato tudi on priznal, da je bil 9.aprila okoli polnoči v kleti s Podlogarjem, s katerim je kljub sporu še naprej komuniciral. Napeljevala sta elektriko in se zaradi tatvine sprla.

Rizvić je pograbil gasilni aparat in z njim nekajkrat Podlogarja udaril po glavi. Nato ga je zvlekel v svojo klet, kjer mu je glavo zavil v folijo. Klet je počistil, Podlogarjeve osebne predmete odvrgel v smeti, mobitel pa nekomu izročil v Mariboru. Rizvić, ki je državljan Bosne in Hercegovine, je po umoru večkrat potoval v Bosno in Avstrijo in se občasno vračal v Šentjur, kjer je skušal z raznimi mili, osvežilci zraka in s posipanjem trupla z lepilom za keramiko prikriti smrad, a pri tem ni bil uspešen. Tudi zanj je bil odrejen pripor.