Mala Arina je bila vsem v napoto in odveč

Mirzan Jakupi, za katerega je bila Arina le »pankrt«, krivdo in odgovornost prelaga na soobtoženo Sando Alibabić.

Objavljeno
14. april 2017 18.00
Sanda Alibabić
Blaž Račič
Blaž Račič

Kranj - Nadaljevanje glavne obravnave in zaslišanje Mirzana Jakupija, ki ga obtožnica tako kot soobtoženo Sando Alibabić bremeni več hudih kaznivih dejanj, ki so julija lani pripeljala do smrti dveletne deklice, je potrdilo le, da obtožena krivdo zanikata oziroma jo valita drug na drugega. Jakupi je celo zatrdil, da se deklice nikoli ni dotaknil.

Mirzan Jakupi je danes najprej odgovarjal na vprašanja tožilke Tine Lesar, predvsem o dogajanju v zadnjih dveh mesecih pred tragično smrtjo dveletne Arine, nato še na vprašanja pooblaščenca oškodovancev Jurija Preložnika in svojega odvetnika Damijana Pavlina, ki ga zastopa po uradni dolžnosti.

Na vprašanje, ali ve, zakaj je Arina imela zlomljeni dve rebri, je Jakupi odgovoril, da tega ni storil in da ne ve, ali je to storila Sanda Alibabić, ter dodal, da je deklica velikokrat padla s postelje. Na vprašanje, ali držijo besede Alibabićeve s ponedeljkovega naroka, da je Arino z glavo udaril v omaro in pri tem prebil stranico omare, je odvrnil, da se s partnerico nista prepirala, še manj prerivala, omara pa da je bila poškodovana vseh sedem mesecev, kar so živeli skupaj. Prav tako Jakupi na dan, ko so Arino odpeljali v bolnišnico, med previjanjem in menjavanjem plenice ni opazil, da bi deklica imela v danki PVC-balonček, ki so ga sicer odkrili med obdukcijo. Opazil ni niti vbodov z iglo v telo niti poškodovane ključnice, Arina ni imela težav z rokami, je povedal in še zavrnil navedbo Alibabićeve, ki je dejala, da je Jakupi konec junija lani Arino natepel s plastičnim konjičkom.

O številnih poškodbah je na zaslišanju lani že govoril pediater, ki je med drugim opazil, da je imela Arina nenavadno veliko telesnih poškodb. Mirzan Jakupi je danes dejal, da je bila pač živahna deklica, ki je velikokrat padla in se pri tem udarila, kar je povedal tudi zdravniku.

Opazil pa je opeklino, kar je bila njegova napaka, je priznal Jakupi in opisal, da se je deklica opekla s prižgano cigareto, ki jo je odložil v pepelnik, preden je šel na stranišče. Deklica se je poškodovala, ko je hotela vstati s stola v kuhinji in se je zaletela v rob stola, pri čemer ji je počila ustnica, se je tudi spomnil Jakupi. Poškodbo je pomagal oskrbeti, je dejal, k zdravniku pa Arine nista peljala, ker je Alibabićeva rekla, da ni treba na pregled. Tako kot je na ponedeljkovem zagovoru trdila obtožena, da ji partner ni dovolil, da bi otroka zaradi poškodb peljala k zdravniku, je Jakupi danes zatrdil, da Alibabićeva ni hotela otroka peljati k zdravniku, niti takrat ko je Arina pred domačim stanovanjem naenkrat izgubila zavest.

»Imam čisto vest pri skrbi za Arino,« je izjavil Jakupi, pri tem pa poudaril, da naj bi Sanda Alibabić dejala, da če se nihče (torej oče ali sestre) ne sekira zaradi Arine, se tudi sama ne bo. Pojasnil je, da je Arino občasno klical s srbohrvaškimi izrazi »kopile« (pankrt) ali »stoka« (živina) zato, ker so se je vsi hoteli izogibati: »Za Arino nihče ni hotel slišati zadnje čase.« Včasih je žaljive, grde besede uporabljal tudi za dva otroka iz svoje prejšnje zveze, je dejal Jakupi, ki je še ocenil, da je Arini manjkalo ljubezni in varnosti.

Čeprav je Alibabićeva pred dnevi zatrdila, da se je svojega partnerja bala, ker naj bi ji grozil, da jo bo ubil, je Jakupi dejal, da se nikoli nista sprla. Izjavil je celo, da je bila Sanda Alibabić zanj »kot kristal, ki ga je nosil po rokah, in srček«. Zatrdil je, da je bil zanjo zaščita pred nekdanjim možem Senadom Kardaševićem. Čeprav je Alibabićeva dejala, da se je Jakupi bal Kardaševića, ki ji je, kot je povedala, prav tako grozil, da jo bo ubil, je Jakupi nasprotno povedal, da se nekdanjega moža svoje partnerice ni bal, in to podkrepil z besedami: »Niti malo ne.«

Glavna obravnava se je danes po dobrih petih urah zaslišanja končala in se bo predvidoma nadaljevala 24. aprila.