Osumljeni sodnik izpuščen iz pripora

Celjskega okrožnega sodnika Milka Škoberneta, osumljenega jemanja podkupnine, so danes pozno popoldne spustili iz pripora. Odpravo pripora je predlagal njegov zagovornik Tomaž Bromše in tudi preiskovalni sodnik se je s tem strinjal.

Objavljeno
16. februar 2011 19.46
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana - Ker pa je tožilka odpravi pripora nasprotovala, je imel zadnjo besedo zunajrazpravni senat. Ta je danes pozno popoldne pritrdil zagovorniku, da priporni razlog vplivanja na priče ne obstaja več.

Kot smo že poročali, so v ponedeljek odpravili pripor Esadu Ramiću, domnevnemu posredniku pri podkupovanju, s čimer se je tožilka Blanka Žgajnar strinjala. Kot je znano, je bil sodnik Milko Škoberne 26. januarja pridržan zaradi suma, da je v zameno za podkupnino odpravil pripor in mednarodno tiralico za Esadom Ćehajićem. Sicer pa je delo sodnika in tudi tožilca v zadevi Ćehajić še vedno pod drobnogledom celjskega višjega sodišča in vrhovnega državnega tožilstva. Tako so nam na vrhovnem državnem tožilstvu danes pojasnili, da so prejeli poročilo o delu okrožnega državnega tožilca Darka Kežmana v zadevi Ćehajić, ki ga je generalna državna tožilka Barbara Brezigar zahtevala od vodje celjskega okrožnega tožilstva Ivana Žaberla. Kežman, vodja splošnokazenskega oddelka celjskega okrožnega tožilstva, je namreč soglašal z odločitvijo sodnega senata, v katerem je bil tudi Milko Škoberne, da se pripor za Ćehajića ukine. Kaj piše v poročilu, nismo izvedeli, je pa bilo podlaga, da je Barbara Brezigar odredila nadzor nad delom tožilca v omenjeni zadevi. Zato za zdaj ni mogoče napovedati, ali se bo primer Škoberne končal pri ugotavljanju sodnikove odgovornosti ali pa bo zajel tudi tožilčevo delo.

Pregledujejo več kot 250 spisov

V okviru službenega nadzora, ki ga je predsednica Višjega sodišča v Celju Zinka Strašek konec januarja odredila nad delom okrožnega sodnika Milka Škoberneta, so zdaj pregledali vse sodnikove nedokončane zadeve ter še vse tiste, v katerih je sodeloval v zunajobravnavnih senatih, pri katerih je bil odpravljen pripor. Celotno gradivo je obsežno, nam je pojasnil vodja službe za odnose z javnostjo vrhovnega sodišča Gregor Strojin, saj gre za okoli dvesto petdeset različnih zadev in z njimi povezanih spisov, zato pregled še ni popolnoma končan. Trije sodniki višjega celjskega sodišča zdaj pregledujejo še vse druge dokončane zadeve. Predsednica celjskega višjega sodišča ocenjuje, da bodo prvo fazo pregleda zaključili do konca meseca, ker je delo fizično nemogoče opraviti hitreje. Po izdelavi in vročitvi poročila o pregledu bo imel Škoberne možnost izjasnitve glede ugotovitev oziroma navedb, in sicer v osmih dneh. Na podlagi tega bodo lahko višji sodniki izdelali končno poročilo in šele v nadaljevanju lahko sledijo drugi morebitni ukrepi skladno z zakonom o sodniški službi, je sporočil Strojin.