Celjski gostinec Štorman po štirih letih ovaden

S kršitvami pravic naj bi Zvone Štorman 150 delavcev oškodoval za dva milijona evrov.

Objavljeno
07. marec 2018 12.03
*lvu* POLICIJA
Brane Piano
Brane Piano

Celje - Več kot štiri leta po tistem, ko je novi lastnik na lastno pest zavzel hotel Štorman in ga preimenoval v hotel Celeia, Zvonetu Štormanu pa se je s tem dokončno zrušil gostinski imperij, so celjski kriminalisti Štormana ovadili zaradi kršitev delovnopravne zakonodaje.

Že od leta 2014 je Zvone Štorman v osebnem stečaju. Stečajni upraviteljici še ni uspelo unovčiti vsega njegovega premoženja, vse od začetka težav sicer dotlej uglednega gostinca pa so na svoje prikrajšanje tudi s stavko in ovadbami opozarjali nekdanji Štormanovi delavci.

Na celjski policijski upravi sicer niso povedali, da gre za Štormana, a tudi iz poročil njegove stečajne upraviteljice je razvidno, da je morala policiji izročiti dvojnike računovodske dokumentacije prav za obdobje, ko naj bi Štorman delavcem kršil pravice.

Tako je stečajno upraviteljico Aljo Markovič Čas že sredi leta 2015 policija zaprosila za računovodsko dokumentacijo od leta 2010 do začetka stečaja in izročila jim 3500 strani dokumentacije, za kar je morala celo najeti arhivsko podjetje.

Policijska preiskava je bila tako obsežna in zamudna tudi zaradi gore dokumentacije, ki jo je bilo treba pregledati. Zdaj so to opravili in nekdanjega gostinca ovadili zaradi kršitev temeljnih pravic delavcev. Od leta 2010 do 2014 v različnih obdobjih delavcem ni izplačeval plač, regresa za letni dopust ter ni poravnaval obveznih socialnih prispevkov, ki jih v nekaterih obdobjih ni niti obračunal.

Zaradi neizplačanih osebnih prejemkov naj bi bilo oškodovanih 150 zaposlenih, in sicer skupno za kar dva milijona evrov. Policija za zdaj ne omenja tega, kar so pojasnjevali nekateri delavci, namreč, da jim je Štorman vsaj del prihodkov izplačeval v gotovini, kar je prav tako kršitev, vendar so bili zaposleni tako vsaj delno plačani.