Ovadba proti Trčku glede poslov s Hidrio in Merkurjem zavržena

Nekdanjemu predsedniku uprave Gorenjske banke Gorazdu Trčku se je uspelo rešiti najmanj ene ovadbe.

Objavljeno
09. oktober 2014 12.59
*mpi* BANCNISTVO
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Kranj − Nad njim sicer še vedno visita dva postopka. Tožilstvo je zavrglo ovadbo proti Trčku in nekdanjemu članu uprave Gorenjske banke Tilnu Zugwitzu zaradi suma ponareditve poslovnih listin pri poslih, povezanih s Hidrio in Merkurjem.

Kriminalisti so nekdanjima vodilnima menedžerjema Gorenjske banke po neuradnih informacijah časnika Dnevnik očitali tudi zlorabo položaja in pravic. Z obvodnim financiranjem menedžerskega prevzema Merkurja prek Hidrie naj bi namreč banki povzročila deset milijonov evrov škode, kar pa Trček in Zugwitz zanikata.

Ali so na tožilstvu zavrgli tudi tisti del ovadbe, ki se nanaša na sum zlorabe položaja in pravic, še ni znano. Zaradi tega posla sta Gorenjska banka in Hidria že več let v sodnem sporu. Gorenjska banka namreč od idrijske skupine terja vračilo posojil, v Hidrii pa so prepričani, da je posel ničen, in dolga ne priznavajo.

Kriminalisti naj bi Trčka ovadili tudi zaradi domnevno spornega lastninjenja kranjskega Iskratela ter podaljševanja opcijskih pogodb za nakup delnic Abanke, ki jih je Gorenjska banka že pred leti sklenila z družbo BPT Stojana Žiberta, nekdanjega nadzornika Gorenjske banke, še poroča Dnevnik.