Ovadeni župani: Popovič absolutni prvak po številu ovadb

Med župani mestnih občin je bil zagotovo največkrat kazensko ovaden koprski župan Boris Popovič.

Objavljeno
28. september 2012 01.18
B. Š., Koper, M. R., R. G., Maribor, M. Ha., Kranj
B. Š., Koper, M. R., R. G., Maribor, M. Ha., Kranj

Koper, Maribor, Kranj – Kolikokrat, ne ve niti sam. Hitro se ovadbe kopičijo tudi mariborskemu županu Francu Kanglerju, ki ga kmalu čaka sojenje. V primerjavi z njima je kranjski župan Mohor Bogataj z dvema ovadbama pravi amater.

Boris Popovič: Po kazenskih ovadbah in obtožnicah je absolutni prvak med slovenskimi župani in prvi župan v samostojni Sloveniji, ki je bil leta 2003 v priporu 28 dni. Zaradi nezakonitosti pripora je nato dobil odškodnino. Kazenskih ovadb ne šteje niti sam.

Najodmevnejše so bile razveljavljen razpis za komunalno infrastrukturo, nogometna afera in davčna zatajitev. Prva je bila umaknjena, pri drugi je bil proces na sredi ustavljen, pri zatajitvi je bil kaznovan s pogojno kaznijo.

Na koprskem okrajnem državnem tožilstvu smo izvedeli, da so za obravnavo pripravljene tri nove obtožbe in da je vloženih pet zahtev za preiskavo.

V dosedanjih primerih je šlo v glavnem za zlorabe položaja, ponarejanje listin, domnevno pranje denarja, nepravilnosti pri prodaji nepremičnin in razžalitve. Z denarno kaznijo zanj se je končala ovadba Marka Pogorevca, pogojno kazen je dobil v tožbi novinarke Petre Vidrih. Znan je še primer Barbare Verdnik.

Pred mesecem je KS Ankaran vložila kazensko ovadbo zaradi nepravilnosti pri prodaji ankaranskih zemljišč. Popoviča brani več odvetnikov, najbolj znana sta Franci Matoz in Aleksander Čeferin.

Franc Kangler: Proti županu so kriminalisti napisali že enajst kazenskih ovadb, kmalu bo sedel na zatožno klop zaradi oddaje službenega stanovanja vedeževalki Karin.

Najnovejša ovadba ga je doletela ta mesec, poleg njega pa menda še direktorico mestne uprave Milico Simonič Steiner in direktorja urada za komunalo Vilija Eisenhuta.

Imen na mariborskem okrožnem tožilstvu niso razkrili, potrdili pa so, da so ovadene tri fizične osebe zaradi zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic; občina je plačala 637.227 evrov za prestavitev kolektorja pri gradnji tržnice, pri čemer je bil izvajalec del Konstruktor. Med ovadbami župana sta bili dve že pravnomočno ustavljeni – v povezavi z Domom pod gorco in nekdanjim nogometašem Milanom Arnejčičem.

Zahteve za uvedbo sodne preiskave pa so vložene v primerih slike Mersada Berberja, ki da jo je mariborski župan prejel kot podkupnino od Konstruktorja, in aferah Toplarna, nakup bivanjskih enot, zaposlitev podžupanje Astrid Bah na stanovanjskem skladu ter skupaj za ptičjo hišico MC Line in zemljišče za pravoslavno cerkev. Poleg tega je pri tožilcu še primer honorarja mariborskemu radijskemu novinarju.

Mohor Bogataj: Zadnjo ovadbo proti kranjskemu županu je 30. junija podal nekdanji podžupan Igor Velov zaradi suma krive ovadbe.

Občina je namreč kazensko ovadila Velova zaradi suma zlorabe položaja pri investiciji v nogometno igrišče v Britofu in oškodovanja občine za 84.000 evrov, pod ovadbo pa se je kot zakoniti zastopnik podpisal Bogataj.

Tožilstvo je umaknilo obtožni predlog, okrajno sodišče pa zavrnilo očitek zoper Velova. Junija lani je ovadbo proti županu zaradi poravnave med občino in Stanovanjsko zadrugo Gorenjske v višini 620.000 evrov ter odvetnikoma Kristijanu Gnilšaku in Aljoši Drobniču vložil nekdanji direktor občinske uprave Aleš Sladojevič.

Februarja letos pa so Gnilška in Bogataja zaradi istega primera ovadili še kriminalisti. Pred dnevi je tožilstvo na Okrožno sodišče v Kranju proti štirim ljudem vložilo zahtevo za izvedbo preiskave.