Pahorjev bombaš prišteven ali ne?

Na preiskovalnem oddelku krškega okrožnega sodišča se končuje preiskava proti nesojenemu atentatorju na premierja Boruta Pahorja. Tožilstvo ga bo najverjetneje obtožilo treh kaznivih dejanj, doleti ga lahko blizu 15 let zapora.

Objavljeno
23. oktober 2009 13.24
Boštjan Celec
Boštjan Celec
Ni dvoma, da je nekaj narobe z glavo 60-letnega veterana hrvaške vojne, Josipa Zagajskega. Da je v resnici duševni bolnik, so takoj po njegovi aretaciji v Slovenijo prihajale informacije iz južne sosede. Ali je zaradi tega vprašljiva tudi njegova prištevnost, pa bodo na preiskovalnem oddelku krškega okrožnega sodišča izvedeli v teh dneh. Čakajo namreč le še na izvedensko mnenje psihiatra, potem pa bodo končali preiskavo proti nesojenemu atentatorju na našega premierja Boruta Pahorja in zadevo vrnili v nadaljnje odločanje tožilcem.

Pahorja rešil schengen

O podrobnostih poteka preiskave odvetnica Zagajskega, Krčanka Klavdija Kerin, noče govoriti, predsednici tamkajšnjega okrožnega sodišča Dušanki Weiss pa ni znano, ali je njen preiskovalni kolega že prejel psihiatrov spis. Nekoliko zgovornejši so na pristojnem okrožnem sodišču, od koder so odgovorili, da so v preiskavi že zaslišali priče, pridobili sodbo nemškega sodišča in da torej čakajo le še na psihiatra, da se bo lahko preiskava končala in bodo na tožilstvu odločali o obtožnici.

Zagajski, v priporu je od 10. julija, je osumljen treh kaznivih dejanj, dodajajo na tožilstvu. Gre za poskus kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja uradni osebi (predpisana kazen zapora od treh mesecev do dveh let), kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva (od šestih mesecev do petih let) in kaznivega dejanja terorizma (od enega do osmih let).

Če bo na procesu spoznan za krivega in če psihiatri ne bodo vztrajali pri njegovi popolni neprištevnosti (to bi bila pomembna olajševalna okoliščina), ga lahko doleti blizu petnajst let zapora.

Več v tiskani izdaji Slovenskih novic!