Paloma izgubila tožbo zoper bivšega šefa

Večletni sodni spor med podjetjem Paloma in bivšim predsednikom uprave Danilom Marinom se je razpletel v prid slednjega.

Objavljeno
06. september 2013 17.17
Paloma
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Večletni sodni spor med podjetjem Paloma in bivšim predsednikom uprave Danilom Marinom, se je razpletel v prid slednjega. Sodišče je tožbo Palome v višini 104.000 evrov zavrnilo. Tovarna ga je tožila, češ da je bil preveč radodaren pri sklepanju pogodbe z odvetnico Tanjo Mehle.

Danilo Marin je kot predsednik uprave sladkogorske Palome pogodbo z odvetnico Mehletovo sklenil 17. avgusta 2007. Pogodbena vrednost je znašala 144.000 evrov, pri čemer odvetnica ni opravila le pravnih storitev, marveč je kot posrednica Palomi iskala strateškega partnerja na območju nekdanje Jugoslavije.

Takratna uprava Palome je prek Mehletove strateškega partnerja našla v Črni gori in nameravala tja preseliti del proizvodnje. Kot je na sodišču pojasnil Marin, bi Paloma s tem veliko pridobila, saj bi se strošek delovne sile in električne energije znižal za polovico, podjetje bi bilo oproščeno enajstodstotne carine, po zgolj enoodstotni carinski stopnji bi prek Srbije lahko izvažali v Rusijo, Belorusijo in Ukrajino, brez provizije pa bi se izdelki Palome znašli na policah srbske trgovske družbe Delta. Po Marinovi oceni bi se Palomina realizacija povečala za 30 odstotkov.

Tudi Mateja Perger, ki je Palomo vodila pred Marinom, kasneje pa je postala članica uprave, je poudarila, da bi lahko Paloma bo zagotovilih nesojenega strateškega partnerja svoje izdelke prodajala v najmočnejši srbski trgovski verigi Delta, kamor se je štiri leta neuspešno trudila prodreti. Po njenih besedah se je cena vstopa v Delto prek drugih distributerjev gibala od pol do enega milijona evrov, vplivni strateški partner pa bi to zagotovil brez provizije.

Pergerjeva je trdila, da je študija pokazala upravičenost investicije v novo tovarno, a je posel kljub temu padel v vodo. Prepričana je, da zato, ker sta paradržavna sklada Sod in Kad sprejela odločitev o začetku postopka prodaja Palome, kot tudi zaradi pogostih menjav v nadzornem svetu družbe.

Kasnejše vodstvo Palome je očitno menilo drugače in je zoper Marina vložilo tožbo. Prek odvetnika Francija Košarja je ocenilo, da so odvetniške storitve Mehletove vredne le 40.000 evrov in da naj za preplačilo odgovarja Marin. Vendar je sodišče tožbeni zahtevek zavrnilo, ker tožeča stranka, torej Paloma, ni uspela izkazati vseh predpostavk odškodninske odgovornosti, so sporočili iz urada predsednice Okrožnega sodišča v Mariboru.

Čeprav gre zgolj za prvostopenjsko sodbo, je postopek s tem končan. Predsednik uprave Palome Tadej Gosak, ki družbo vodi od 1. avgusta letos, je namreč sporočil, da se zoper tožbo ne bodo pritožili. Marinu bo morala torej Paloma povrniti vse stroške, po njegovih besedah okrog 5000 evrov.

Vrtiljak tožb z Matejo Perger

Pred leti se je Paloma v sodne spore zapletla tudi z Matejo Perger. Ta je sladkogorsko družbo tožila dvakrat: prvič je zaradi razrešitve s položaja predsednice uprave zahtevala 60.538 evrov odpravnine, drugič pa zaradi krivdne razrešitve s položaja članice uprave 125.687 evrov. Oba spora je pravnomočno izgubila.

Končan je tudi spor, v katerem je Paloma od Pergerjeve terjala 467.700 evrov zaradi zgrešene naložbe v predelovalni obrat v Šentilju, ki je bila ocenjena na približno 14 milijonov evrov. Iz Palome so zgolj skopo sporočili, da so spor lani rešili s poravnavo, o podrobnostih v skladu z dogovorom ni želela nič povedati niti običajno precej zgovorna Mateja Perger.