Roparjem šišenske zlatarne Papler 17 oziroma 9 let zapora

Sandiju Prešernu za umor zlatarja Antona Paplerja 17 let, Alijanu Brajdiču in Simonu Tkalčcu za rop po devet let zapora.

Objavljeno
18. september 2012 13.25
Posodobljeno
18. september 2012 13.47
Iva Ropac, Jure Predanič, kronika
Iva Ropac, Jure Predanič, kronika
Ljubljana - Ljubljansko okrožno sodišče je vpletenim v rop in umor 59-letnega ljubljanskega zlatarja Toneta Paplerja 28. novembra lani v prostorih zlatarne pri Stari cerkvi v Spodnji Šiški izreklo zaporne kazni.

Sandiju Prešernu za umor 17 let, Alijanu Brajdiču in Simonu Tkalčcu za rop po devet let zapora.

V organizacijo ropa zlatarne je bilo vpletenih šest ljudi, le dvojica, Tkalčec in Prešeren pa sta ga neposredno tudi izvedla. Trojica je krivdo priznala že junija na predobravnavnem naroku in se s tožilstvom pogodila za milejšo kazen. Sodišče je tako Ivana Kanduča, Armina Hasanagića in Matjaža Režka že pravnomočno obsodilo na zaporne kazni. Prvi bo za rešetkami preživel tri leta in 10 mesecev, drugi osem mesecev manj, Režek pa kar štiri leta in pet mesecev.

Okrožna državna tožilka Manja Prezelj je za Brajdiča in Tkalčca, ki sta obtožena ropa zlatarne, zahtevala 13 oziroma 12 let zapora, za Prešerna, ki je streljal na lastnika zlatarne Antona Paplerja in ga je bremenila umora, pa 22 let zaporne kazni.

Tkalčec je krivdo priznal danes, njegov zagovornik pa je predlagal kazen na spodnji zakonsko določeni meji, medtem ko je tožilstvo vztrajalo pri 12-letni zaporni kazni, ker naj bi šlo za kaznivo dejanje, ki ima veliko težo, med ropom ukraden nakit pa je skupno vreden več kot 50.000 evrov.

Tudi Prešeren je danes obžaloval tragični dogodek. Medtem ko streljanje priznava, ne priznava, da je Paplerju prizadejal udarce.

Krivde ni priznal edino Brajdič, za katerega je tožilstvo prepričano, da je močno vpleten v rop, čeprav pri njem ni neposredno sodeloval. Brajdič je, trdi tožilstvo, poiskal človeka, ki bi izvedla rop, priskrbel orožje, Tkalčca in Prešerna pa je po ropu iz Ljubljane odpeljal proti Novemu mestu.

Ker pa je Brajdič na kazenskem oddelku ljubljanskega okrožnega že bil obsojen, mu je sodnik Zvjezdan Radonjić izrekel enotno kazen 12 let zapora.

Ljubljanski zlatar Anton Papler je umrl 28. novembra lani. V dneh pred tem dogodkom so se vpleteni sestali pri Brajdiču v Brezjah, Režek je predlagal rop in tarčo. Po prepričanju tožilstva je Brajdič takrat dejal, da ima prava človeka za to, odvisneža, ki bi za denar storila vse.

Dan pred zločinom je Prešerna in Tkalčca pripeljal v Ljubljano, prenočila sta v Režkovi najeti sobi. Kanduč je priskrbel clia in ju naslednji dan odpeljal do zlatarne, po dejanju pa do šišenskega Mercatorjevega centra, kjer sta se očedila in preoblekla. Hasanagićevi nalogi sta bili opazovati okolico zlatarne in skrivati zlatnino. Ukradla sta za 56.929 evrov nakita in dragih kamnov.