Par zaradi spolne zlorabe v zapor

Boštjan Molk in Mateja Zorko obsojena, ker sta žrtev omamila z GHB in jo zlorabila.

Objavljeno
10. oktober 2013 21.15
Začetek sojenja v kazenski zadevi proti Boštjanu Molku in Mateji Zorko, v Ljubljani 22. Avgusta 2013.
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar

Ljubljana – Končalo se je sojenje 22-letnemu Boštjanu Molku iz Borovnice in njegovemu leto dni starejšemu dekletu Mateji Zorko. Spoznana sta bila za kriva kaznivega dejanja spolne zlorabe slabotne osebe in povzročitve lahke telesne poškodbe, zato ju je sodišče obsodilo na dve leti in dva meseca zapora.

Zaradi starih grehov, povezanih z drogo, bo moral Molk v zaporu presedeti dve leti več, saj mu je sodišče odpravilo že dosojeno pogojno kazen in mu izreklo enotno kazen štiri leta in dva meseca zapora. Vendar ga je oprostilo obtožb o omogočanju uživanja prepovedanih drog in prometa s prepovedanimi drogami.

Sodnik Srečko Škerbec je po zaslišanju vseh prič in drugih zbranih dokazov prišel do sklepa, da v tej zgodbi, ki se je dogajala 22. februarja letos, lahko bolj verjame izpovedi oškodovanke kakor izpovedi Zorkove in Molka. »Ocenil sem, da je bilo kaznivo dejanje spolne zlorabe slabotne osebe, ki se ne more braniti in izraziti svoje volje, storjeno, ker ji je bil GHB (pravijo ji tudi tekoči ekstazi, učinkuje pa podobno kot heroin in pri človeku povzroči, da se ne zaveda sveta okoli sebe, op. a.) podtaknjen,« je razložil Škerbec.

Trojica je bila sprva najprej v lokalu, kjer je, kot je povedal sodnik, do oškodovanke pristopil Molk in ji predlagal spolne odnose. Čeprav se je ta večkrat stepla s svojim fantom in čeprav so tudi priče, ki jih je zaslišalo sodišče, povedale, da je bila v lokalu »vinjena in vsiljiva«, pa nihče ni opazil, da bi bila popraskana. Poškodbe po vratu, čeljusti in roki je tako, kot je pojasnil sodnik, dobila po tem, ko je paru nasprotovala v skupinskem seksu.

Drogo sta ji dala v pijačo

Ker sta Zorkova in Molk ves čas zatrjevala, da je bila droga GHB oškodovankina, je bilo pri odločitvi sodišča ključno tudi dejstvo, da so na steklenički in kapalki našli izključno njune sledi. »To je bilo vajino in to sta ji dala v pijačo,« je povedal Škerbec in dodal, da sta odgovorna tudi za povzročitev lahkih telesnih poškodb. V preiskavi oškodovankine krvi sicer niso našli sledi omenjene droge, a po pojasnilih izvedenca gre takšna snov tako hitro iz telesa, da je »nemogoče zaznati sled«.

Njuna žrtev je tako med pričanjem tudi pojasnila, da je takrat postala omotična, da je omedlela in da je vse skupaj vplivalo na njen spomin. »Povedala je, da pije alkohol in da v takšnem stanju, omotična, z luknjami v spominu, še nikoli ni bila. Zdelo se ji je nenavadno, da bi padla v takšno stanje po pijači,« je razložil sodnik in pojasnil, da oškodovanka ni ničesar olepševala ali prikrivala: »Povedala je, da je vajena piti alkohol, da uživa marihuano, da sta se s fantom tudi pretepala.«

Kot sicer izhaja iz obtožnice, sta obtožena ženski najprej dala pokaditi džojnt, da bi jo še bolj omamila, pa sta ji v pijačo podtaknila GHB in jo tako spravila v stanje, da se jima ni mogla upirati. Zorkova je tako, kot je dejala oškodovanka, predlagala, da se gredo trojčka, odnosu v troje pa je vse od začetka odločno nasprotovala. Ko jo je začela poljubljati in božati po prsih, ji slekla zgornji del oblačil, je začela nasprotovati skupinskemu seksu, nato so sledili udarci po obrazu.

Žrtvi morata plačati 6000 evrov

Žensko sta podrla na tla, Molk pa je domnevno z njo začel občevati, v nožnico pa ji je potisnil neki predmet (analiza odvzetega vzorca ni pokazala, da bi šlo za spermo). Šele ko je napadena zaradi mešanice zaužitih substanc izgubila zavest, sta se prestrašila, jo zvlekla pod prho, a je hladna voda ni spravila k sebi, zato jima ni preostalo drugega, kot da pokličeta reševalce. Tako Molk kot Zorkova, ki je med branjem sodbe padla v jok, bosta morala oškodovanki plačati tudi 6000 evrov odškodnine.