Patria II: Cekuta in Zupan spoznana za kriva

Cekuta je bil obsojen na štiri leta in štiri mesece zaporne kazni, Zupan pa na dve leti in pol. Obema tudi denarne kazni.

Objavljeno
14. april 2014 15.43
Slovensko ime zanj še iščejo
Ju. P., kronika; Ba. P., Delo.si
Ju. P., kronika; Ba. P., Delo.si

Ljubljana − Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je končalo sojenje slikarju Juretu Cekuti in upokojenemu brigadirju Petru Zupanu. Oba sta bila spoznana za kriva.

Cekuti so dosodili štiri leta in štiri mesece zaporne kazni ter 30.000 evrov stranske denarne kazni, Zupanu pa dve leti in pol zapora ter 15.000 evrov stranske denarne kazni, plačati pa bosta morala tudi sodne stroške. Polega tega bo moral Cekuta vrniti še 460.875 evrov, ki jih je dobil kot provizijo od podjetja Patria.

Zupanu je tožilstvo očitalo prodajanje podatkov v zadevi Patria II, Cekuta pa da jih je predal predstavniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu in za to dobil 460.875 evrov.

Tožilec je za Cekuto danes predlagal štiri leta in pol zaporne kazni in plačilo 37.000 evrov stranske denarne kazni, za Zupana pa dve leti in osem mesecev zaporne kazni ter 15.000 evrov stranske denarne kazni.

Oba sta od samega začetka sojenja krivdo zanikala in pričakovala oprostilni sodbi.

Sodba še ni pravnomočna.

»Vse je vzeto iz celotnega konteksta«

Zupanov zagovornik Janez Hočevar, presenečen nad višino kazni, ki jo je za Zupana predlagal tožilec Andrej Ferlinc, je danes v prvi vrsti poudaril, da ni niti enega podatka, da bi se Zupan v tej zadevi okoristil z enim samim centom. Zato se je spraševal, zakaj bi Zupan to storil oziroma zakaj bi zaradi poznanstva s Cekuto na kocko postavil ves ugled, ki si ga je nabiral dolga leta službovanja. Kot dodaja, je treba obtožencu dokazati motiviran naklep.

Hočevar je poudaril še, da Zupana nihče ni kontaktiral ali mu pošiljal elektronskih sporočil, kar kaže, da Zupan ni bil del Riedlove organizacije. Del te organizacije pa je bil Cekuta, ki si je ceno poskušal dvigovati prav s poznanstvom z Zupanom, je menil Hočevar.

Že drži, da se je Zupan omenjal v raznih elektronskih sporočilih v dogovorih za srečanja, je dodal zagovornik. A srečanja niso bila uresničena, je poudaril. Bilo je le eno kosilo, na katerem so bili Zupan, Cektua, Riedl in Riedlova uslužbenka Elizabeth Pavelka, kar je Zupan tudi takoj povedal policistom, je pojasnil Hočevar, ki je dodal, da ni nobenega dokaza, da so sporočila verodostojna. »Vse je vzeto iz konteksta celotnega dogajanja,« je menil.