Patria: Janša sodbo označil kot žalitev za zdravo pamet

Predsednik SDS je v petek le prevzel pisno obrazložitev sodbe v zadevi Patria. Označil jo je kot sramoto za pravo.

Objavljeno
30. september 2013 16.09
Janez Janša pred sodiščem po razsodbi v zadevi Patria v Ljubljani 05.junija 2013
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Predsednik SDS Janez Janša je v petek, kot je tudi napovedal, prevzel pisno obrazložitev sodbe v zadevi Patria. Na današnji novinarski konferenci je pojasnil, da je sodbo prebral. Označil jo je kot sramoto za pravo, kot žalitev za zdravo pamet in slovenski jezik. Sodbe v zadevi Patria ni prevzel le še prokurist Rotisa Ivan Črnkovič.

Janša je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, na kateri je kritično spregovoril o vladnem proračunu, dejal, da je sodbo sodišča prevzel »z bistveno manjšo zamudo, kot jo je pridelalo sodišče pri njeni izdelavi«.

Tudi Črnkovič je minuli teden napovedal, da bo obrazložitev sodbe, ki se je medtem že vrnila na sodišče, prevzel.

Okrajno sodišče je Janšo, Črnkoviča in Antona Krkoviča 5. junija letos spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov.

Sodišče je sledilo predlogu tožilstva in Janšo obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču pa je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi bodo morali v primeru pravnomočnosti sodbe plačati še po 37.000 evrov stranske denarne kazni. Trojica sicer že od začetka sojenja septembra 2011 zatrjuje, da je nedolžna ter da je proces politično motiviran.

Petnajstdnevni rok za vložitev pritožbe se izteče za vsakega posameznega udeleženca posebej, od datuma, ko mu je pisanje vročeno. Vsi trije obsojeni so že takoj po izreku obsodilne sodbe napovedali pritožbe.