Patria: obrazložitev sodbe poslana šele danes

Na sodišču pojasnjujejo, da se je to zgodilo zaradi napake Pošte Slovenije, ta pa se posipa s pepelom.

Objavljeno
09. september 2013 17.56
šipič MNENJA SOBOTNA
Iva Ropac, kronika, Majda Vukelić, notranja politika
Iva Ropac, kronika, Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana – Čeprav so v petek z ljubljanskega okrajnega sodišča sporočili, da so tega dne odpravili pisno sodbo v zadevi Patria, sodba, kot se je izkazalo danes, sploh ni bila odposlana. Na sodišču pojasnjujejo, da se je to zgodilo zaradi napake Pošte Slovenije, ta pa se posipa s pepelom.

V uradu predsednice okrajnega sodišča Vesne Pavlič Pivk pojasnjujejo, da je bila vsa pošta s kazenskega oddelka sodišča, vključno s pisno obrazložitvijo sodbe v zadevi Patria, v petek, 6. septembra, odpravljena v skupno sprejemno pisarno sodišča pred 16. uro.

»Vendar Pošta Slovenije žal ni ravnala v skladu s pogodbo o poslovnem sodelovanju (v kateri je med drugim določeno, da se pošiljke prevzema dvakrat na dan, prvič med 14. in 14.30 ter drugič med 16. in 16.30). Pošta Slovenije tako v petek ob 16. uri ni prevzela omenjene pošte in je zato tudi ni posredovala naslovnikom. Za napako se je Pošta Slovenije sodišču že opravičila in sporočila, da bo danes [v ponedeljek], opravila vročanje prek hitre pošte.«

Po dodatnih pojasnilih, ki smo jih dobili iz Pošte Slovenije, pismonoša ne glede na pogodbo ponavadi prevzema pošto celo trikrat na dan. V petek je bil prvi prevzem opravljen v času, določenem po pogodbi, drugi pa nekoliko prej, kot je določeno po pogodbi. Pri opravljenem drugem prevzemu je po mnenju pošte nastal nesporazum med pismonošo in zaposlenim v vložišču sodišča, saj je pismonoša razumel, da je za tisti dan to vsa pošta, ki jo bo sodišče oddalo v prenos. »Zato tega dne pismonoša tretjega prevzema ni opravil,« še pojasnjujejo zaplet na Pošti Slovenije.

Tožilstvo: Sodba v skladu s pričakovanim in razglašenim

Da so sodbo prejeli, so nam danes potrdili na vrhovnem državnem tožilstvu in dodali, da »je v skladu s pričakovanim in s tem, kar je sodišče razglasilo. Tožilstvo bo proučilo obsežno sodbo in se odločilo o morebitnih nadaljnjih ukrepih.«

Janezu Janši, Ivanu Črnkoviču in Tonetu Krkoviču je sodišče, kot je znano, 5. junija izreklo sodbo, s katero jih je spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem oziroma sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnikov. Izreklo jim je zaporne in denarne kazni (za Jožeta Zagožna in Walterja Wolfa je postopek izločen in jima bodo sodili posebej), pisni odpravek sodbe pa je izdalo šele zdaj.

Na kritike, da si je razpravljajoča sodnica Barbara Klajnšek za izdelavo pisne sodbe namesto predvidenih 30 dni vzela kar 90 dni časa, predsednica Okrajnega sodišča v Ljubljani Vesna Pavlič Pivk odgovarja, da gre za zelo obsežno zadevo. Spomnila je, da je sodišče izvedlo 51 narokov, zaslišalo 34 prič, spis obsega 21.700 strani, »zato spet ocenjujemo, da je bil zaradi obsežnosti in zahtevnosti zadeve tudi za izdelavo pisne obrazložitve sodbe potreben nekoliko daljši rok, to je tri mesece«.

Krkovičev zagovornik odvetnik Jože Hribernik po drugi strani poudarja, da je sodišče že ob razglasitvi sodbe 5. junija prebralo tudi obsežno obrazložitev sodbe in bi že v prihodnjih dneh lahko izdalo tudi njen pisni odpravek, a si je kljub temu vzelo kar tri mesece časa, medtem ko ima obramba v skladu z zakonom o kazenskem postopku za vložitev pritožbe na voljo zgolj 15 dni časa od prejema pisnega odpravka sodbe. Hribernik bo, pravi, sodbo prevzel v prihodnjih dneh.

Po naših neuradnih, a zanesljivih podatkih, ki pa nam jih na sodišču niso mogli potrditi, je sodbo poleg tožilstva danes menda prevzel samo zagovornik Črnkoviča odvetnik Dejan Marković.