Patria: slovenske priče na Dunaju 3. maja

Sodnica prič poimensko ni navedla, je pa avstrijsko tožilstvo za pričo med drugim predlagalo Janeza Janšo.

Objavljeno
20. marec 2012 14.13
Posodobljeno
20. marec 2012 14.13
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

Dunaj - Na današnjem sojenju v aferi Patria so se osredotočili na ugotovitve slovenske in finske preiskave. Trije slovenski kriminalisti so povzeli vsak svoje delo in rezultate, svojo zgodbo je povedal tudi vodja finskih preiskovalcev Kaj-Erik Björkqvist.

Slovenski kriminalisti so v dokaznem gradivu, pridobljenem v hišnih preiskavah, našli dovolj dokazov za utemeljen sum poskusa podkupovanja stranke SDS in njenih članov, predvsem pa o veliki vpletenosti Jožeta Zagožna v zadevo, je včeraj povedal kriminalist Zoran Preradovič.

Pojasnil je, kako so s preiskovanjem vsebine zaseženih računalnikov odkrili razvpite formule razdelitve podkupnin med JZ (Jožetom Zagožnom), TK (Tonetom Krkovičem), IC (Ivanom Crnkovičem) in »stranko«, kar pomeni SDS, so prepričani slovenski preiskovalci.

Preradovič je med drugim opisal tudi, kako so vpleteni Slovenci za nakazilo denarja iz podkupnine menda načrtovali odprtje bančnih računov v tujini, domnevno v Bosni in Hercegovini, kar naj bi uredil Zagožen.

Čeprav je avstrijska policija slovensko že na začetku leta 2007 obvestila o sumljivih transakcijah, povezanih s Patrio, se takrat »iz nam neznanih razlogov« v Sloveniji preiskava ni začela, je povedal kriminalist Jure Ros. Gre za razvpito založeno depešo Interpola, ki je za približno dve leti obležala v predalu policije. Zato se je preiskava pri nas začela šele leta 2009.

To pomeni, da so kriminalisti zamudili najdragocenejše obdobje, ko so se sklepali ključni dogovori o pridobitvi posla prodaje oklepnikov Slovenski vojski. Slovenski operaterji namreč podatke o telefonskih pogovorih lahko hranijo dve leti, zato so bili podatki iz obdobja pred letom 2007 za naše preiskovalce izgubljeni, je sodnici Marii Zollner povedal Ros.

Za Kaj-Erika Björkqvista je ključni dokaz v zadevi nakazilo 3,65 milijona evrov »avansa« Patrie na račun podjetja Wolfganga Riedla. Preiskovalci so namreč našli dokaze o pritiskih slovenskih udeležencev, predvsem Jožeta Zagožna, za čimprejšnje nakazilo tega denarja, čeprav je morala Patria na plačilo čakati vse do dobave prvih oklepnikov Slovenski vojski, kar se je zgodilo precej pozneje.

Ker Zagožen formalno ni imel nobene vloge v poslih med Patrio in Riedlom, je sumljivo, tako meni Björkqvist, da je moral Riedl pred nakazilom dobiti njegovo soglasje. Tako Björkqvist kot njegovi slovenski kolegi so na izrecna vprašanja sodnice sicer priznali, da neposrednih dokazov o podkupovanju slovenskih politikov nimajo.

Sodnica Maria Zollner je napovedala, da bo vse slovenske priče na sojenje povabila 3. maja. Čeprav prič poimensko ni navedla, bo med vabljenimi najbrž tudi slovenski premier Janez Janša, ki je med predlaganimi pričami avstrijskega tožilstva.