Patria: sojenje na Dunaju za danes končano

Na današnjem sojenju so največ pozornosti namenili izdaji poslovne skrivnosti. Razglasitev sodbe predvidoma jutri.

Objavljeno
04. april 2013 15.26
SLOVENIJA,POČEK 21.6.2010 VAJA PATRIJ NA VOJASKEM POLIGONU POCEK.FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO/
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Dunaj - Današnji, predvidoma predzadnji, dan sojenja v zadevi Patria na deželnem sodišču na Dunaju je zaznamoval poskus obrambe, da s predlogom o zaslišanju novih prič zavleče postopek. Sodnica je namreč za jutri napovedala razsodbo.

Na današnjem sojenju so sicer največ pozornosti namenili izdaji poslovne skrivnosti, ki sta je obtožena nekdanja sodelavca avstrijskega orožarskega koncerna Steyr Spezialfahrzeuge Wilfred Karlhofer in Wolfgang Albrecht.

Ta dva sta po prepričanju tožilstva preko prvoobtoženega Wolfganga Riedla Patriji priskrbela podatke o konkurenčni ponudbi avstrijsko-ameriškega koncerna Steyr (za oklepnik Pandur 2), s čimer sta ji pomagala oddati boljšo ponudbo. Oba sta v zaključnih govorih zanikala očitano jima kaznivo dejanje. »Nisem posredoval nobenih informacij«, je povedal Albrecht.

Pred tem je danes pričal sodni izvedenec, ki je mnenja, da so informacije, ki sta jih Albrecht in Karlhofer dobavila Riedlu (prav tako nekdanji sodelavec Steyrja) in so jih kriminalisti našli pri Patriji, vsekakor poslovna skrivnost. Karlhofer je zavrnil njegove ugotovitve, češ da so takšne informacije splošno dostopne oziroma so znani industrijski standardi.

Tik pred zaključkom obravnave je zagovornik prvoobtoženega Wolganga Riedla sodnici Marion Zöllner predlagal, naj zasliši še pet prič, med njimi tudi Karla Erjavca, ki je bil v času nakupa oklepnikov obrambni minister. Tožilec Volkert Zackmann je zaslišanju novih prič odločno nasprotoval; bodisi da so jih že zaslišali ali pa da so njihova mnenja nerelevantna.

Sodnica Marion Zöllner je nato zaključila današnjo obravnavo, v neformalnem pogovoru pa namignila, da napoved o jutrišnji razglasitvi sobe še drži.