Pavletu Ruparju očitajo še eno zlorabo položaja

Nekdanji tržiški župan je bil zaradi različnih tožb tokrat že devetinsedemdesetič na sodišču v zadnjih osmih letih.

Objavljeno
04. julij 2011 13.35
Posodobljeno
05. julij 2011 06.45
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj - Včeraj bi morali na kranjskem okrožnem sodišču začeti soditi nekdanjemu tržiškemu županu Pavlu Ruparju, obtoženemu zlorabe položaja pri načrtovani gradnji kanalizacijskega omrežja, ki bi jo moral izvesti koncesionar, dunajsko podjetje Aquaplus.

Brez odvetnika se ne bom zagovarjal, je Rupar dejal senatu pod vodstvom sodnice Marjete Dvornik, v nadaljevanju pa pojasnil, da je prejšnji teden odpoklical odvetniško družbo Matoz zaradi neporavnanih medsebojnih zadev, v kratkem času pa si ni mogel zagotoviti novega zagovornika.

V tem primeru je za kaznivo dejanje predpisana kazen od treh mesecev do pet let zapora in odvetnik sicer ni nujen, vseeno pa je senat ugodil prošnji za preložitev, saj vseh prič ni bilo na sodišče. Sojenje naj bi se predvidoma začelo 29. avgusta.

Občina Tržič je septembra 2002 z Avstrijci sklenila sporazum o gradnji, obratovanju in financiranju kanalizacijskega sistema ter čistilne naprave. Projekt je propadel, na nepravilnosti pri njem pa je aprila 2005 opozorilo tudi računsko sodišče. »Mi smo šli, denimo, zaradi tega projekta 20-krat na Dunaj.

In te stroške smo drug drugemu priznali, nikoli pa niso bili obračunani,« je na vprašanje, kje je 40.000 evrov, kolikor je Aquaplus priznal občini stroškov izvedbenih postopkov (storitve svetovanja in podobno), pri izbruhu afere povedal Pavel Rupar. Posla pa niso izpeljali, ker je Tržič pridobil evropsko sofinanciranje in koncesionar ni bil več potreben.

Kakor koli, kranjsko okrožno tožilstvo je pred enim letom vložilo obtožnico proti nekdanjemu županu, ker da je zlorabil položaj z namenom pridobitve premoženjske koristi v višini 40.000 evrov. Avstrijci so namreč trdili, da so posredniku v tem poslu izročil gotovinski ček za 40.000 evrov kot povračilo vložka občine v posel.

Posrednik je ček menda unovčil in gotovino izročil Ruparju, namesto da bi jo na račun prejela občina. Zaradi premoženjske škode tržiška občina od Ruparja zahteva vrnitev 40.000 evrov skupaj z obrestmi, kar po besedah pooblaščenega odvetnika Zorka Benedičiča pomeni že okrog 80.000 evrov.

Dvakrat pravnomočno obsojen

Pavel Rupar je bil, kot je dejal, zaradi različnih tožb že 79-krat na sodišču v zadnjih osmih letih. Doslej je bil dvakrat pravnomočno obsojen, in sicer zaradi poneverbe listin leta 2007 na denarno kazen 900 evrov, ki jo je plačal aprila 2008.

Septembra 2008 je postala pravnomočna še druga obsodba zaradi ponareditve poslovnih listin in zlorabe uradnega položaja (marmor in študentske napotnice) - dve leti zapora s preizkusno dobo treh let in plačilo premoženjsko-pravnega zahtevka občine Tržič v skupnem znesku 50.724,40 evra (glavnica in obresti). Doslej je plačal 21.000 evrov, z občino pa je dogovorjen za obročno plačevanje do vključno leta 2013.

Novembra lani je senat pod vodstvom sodnice Marjete Dvornik Ruparja obsodil na šestmesečno pogojno kazen zaradi zlorabe položaja, ker si je dal neupravičeno izplačati stroške bivanja 17-članske tržiške delegacije julija 2003 v Franciji.

Na sodbo se je pritožil, po pravnomočnosti sodbe pa bo moral občini Tržič vrniti 2460 evrov skupaj z zakonitimi obrestmi od 17. julija 2003, plačati stroške kazenskega postopka in sodno takso. Če tega ne bo storil, bo pogojna obsodba preklicana in bo moral za zapahe.