Pavlu Ruparju bodo sodili še enkrat

Višje sodišče v Ljubljani je ugodilo pritožbi povečini (zdaj že nekdanjih) tržiških občinskih svetnikov LDS, ki so se pritožili na odločitev kranjskega sodišča. To je pred skoraj enim letom tedanjega tržiškega župana Ruparja oprostilo obrekovanja.

Objavljeno
15. marec 2007 07.00
Pavel Rupar (SDS)
Tržič – Te dni je višje sodišče v Ljubljani ugodilo pritožbi zasebnih tožilcev, povečini (zdaj že nekdanjih) tržiških občinskih svetnikov LDS, ki so se pritožili na odločitev kranjskega sodišča. To je pred skoraj enim letom tedanjega tržiškega župana Pavla Ruparja, takrat tudi poslanca SDS, oprostilo obrekovanja. Zdaj je višje sodišče zadevo vrnilo v novo sojenje.

V ponovljenem postopku bo moralo kranjsko sodišče upoštevati okoliščine, na katere opozarja višje sodišče. Odvetnik Zorko Benedičič, sicer tudi sam nekdanji svetnik LDS v Tržiču, je povedal takole: »Višje sodišče je naši pritožbi na odločitev kranjskega senata ugodilo, sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v novo obravnavo. Na sojenju bodo povzeli dosedanje dokaze in ugotovili, ali je Rupar storil očitano obrekovanje ali morda kakšno drugo kaznivo dejanje.«

Spomnimo: nekdanji župan je novembra 2003 v občinskem glasilu Tržičan objavil uvodnik. V njem je med drugim razmišljal, da je za občinsko upravo in župana »konec lepega takrat, ko se svetniki LDS in ZLSD vrnejo z razkošnih in bogatih počitnic ter začnejo rovariti in povzročati škodo v občini«. In še: »Korupcije, lumparije in kraje so njihova poslastica ter popolno blefiranje je obtoževati druge za taka dejanja.« Te besede so razburile predvsem tržiške svetnike LDS. Borut Sajovic, Zorko Benedičič, Anton Horvatič, Sebastijan Zupanc, Dragomir Ficko (od pregona je pozneje odstopil), Bojana Kališnik - Sušnik, Drago Zadnikar, Janez Meglič (vsi našteti so bili med objavo spornih Ruparjevih besed svetniki LDS v tržiškem občinskem svetu) in Saša Miljkovič so decembra 2003 vložili zasebno tožbo zaradi obrekovanja. Kdaj bodo Ruparju znova sodili, še ni znano.

Iz tiskane izdaje Dela