Peklenska žena štiri leta za rešetke

Ruži Šimunković bodo sodili tudi zaradi poskusa uboja znanca.

Objavljeno
21. september 2014 20.45
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Ružo Šimunković, ki je dobro leto presedela v ljubljanskem priporu, so na varaždinskem županijskem sodišču obsodili na štiriletno zaporno kazen, ker je (neuspešno) napeljevala znance, naj ji iz koristoljubja umorijo moža. Sodba še ni pravnomočna, čaka pa jo še en postopek zaradi očitkov, da je v okolici Ljubljane poskusila s sveta spraviti znanca.

Čeprav je 50-letna gospodinja iz Pribislavca pri Čakovcu vse očitke zanikala in trdila, da so ji vse podtaknili, varaždinsko sodišče ni dvomilo, da ji je krivda dokazana, poročajo hrvaški mediji.

Obdolžena je menda pred tremi leti po Pribislavcu iskala nekoga, da bi za 500 evrov umoril njenega moža, 56-letnega Anta M., oziroma ga omamil s tabletami, da bi ga izdalo srce, ali pa ga vrgel v Dravo, da bi bilo vse skupaj videti kot nesreča. Menda si je želela prisvojiti njegovo stanovanje v Varaždinu, kjer sta skupaj živela kratek čas, in vojaško pokojnino. Zaradi Ružine vztrajnosti in bojazni, da bi se Antu M. res utegnilo zgoditi kaj hudega, jo je eden od potencialnih morilcev Zoran O. tudi naznanil.

Poročen – s prevaro

Anto M. je na sojenju še enkrat zatrdil, da ga je Ruža v zakon spravila z lažjo, saj ga je pred matičarja zvabila pod pretvezo, da bosta priči na poroki najboljših prijateljev, a se je pokazalo, da se je poročil on in ne Ružina prijatelja.

Soproga iz pekla, kot so Šimunkovićevo poimenovali hrvaški mediji, ga je menda poskusila umoriti že sama, in sicer se Anto M. spomni, da ga je nekoč po kavi, ki jo je skuhala, prepričala, da sta odšla še na pijačo, a se mu je v avtu začelo dremati, zato je sklepal, da mu je v kavo podtaknila neko tableto, nato pa ga je na osamljenem kraju blizu Čakovca vrgla iz avtomobila in ga pustila tam, da bi sredi zime zmrznil. Sodišče je sprejelo pričanja številnih prič in ugotovilo, da je 2011. resnično poskušala umoriti moža, pri čemer si je za žrtev izbrala človeka, ki ga je bilo lahko zmanipulirati glede na njegovo dolgoletno zasvojenost z alkoholom (med sodnim postopkom mu je bila celo odvzeta poslovna sposobnost), ne nazadnje ga je prevarala pri sklenitvi zakonske zveze, kar je sodišče upoštevalo pri določitvi kazni. V izrečeno kazen ji bodo všteli čas, prebit v priporu, ki so ji ga tudi podaljšali, plačati pa mora tudi sodne stroške v višini slabih tisoč evrov, še pišejo hrvaški mediji.

Ruža Šimunković je že bila obsojena zaradi prevare, saj je nekemu upokojencu ukradla bančno kartico ter si z njo plačala bundo in dve pižami, poročata zadarski.hr in Slobodna Dalmacija. Kmalu jo čaka še sojenje zaradi poskusa uboja znanca iz koristoljubja.

Pravnomočna obtožba

Potem ko je Republika Hrvaška, katere državljanka je Šimunkovićeva, v začetku januarja od Slovenije prevzela pregon Šimunkovićeve, ji bodo za ta očitek sodili na varaždinskem županijskem sodišču, kjer so pred kratkim potrdili obtožbo.

Šimunkovićeva je v ljubljanskem priporu preždela dobro leto, potem ko so jo sredi oktobra 2012 prijeli zaradi suma poskusa uboja 63-letnega znanca Tihomila B., ki ga je menda najprej omamila, nato pa poskusila zadaviti. Šimunkovićevo je Tihomil B. spoznal kot vedeževalko, nato sta se zbližala. Potem ko je dobil (lažno) elektronsko sporočilo, da je v Španiji podedoval 30.000 evrov, ga je prepričala, da se po dediščino odpravita skupaj. Pripeljala sta se v Slovenijo, od koder naj bi odletela v Španijo, ko se je moškemu začelo med vožnjo dremati. Volan je prevzela Šimunkovićeva, sam pa je zaspal zaradi, kot se je kasneje pokazalo, tablet za spanje, ki mu jih je Šimunkovićeva vsula v kapučino.

Blizu Lukovice je zapeljala z avtoceste, zvlekla moškega iz avtomobila in ga po njegovih besedah poskušala zadaviti z vrvjo, napadla ga je tudi s kamnom. Vzeti mu je menda hotela 12.000 evrov, ki jih je imel s seboj. A je prišel k sebi in z zadnjimi močmi zbežal do bližnje ceste, kjer je ustavil neko vozilo in poklical na pomoč. Čeprav je pobegnila, so jo kmalu prijeli in pripeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku in nato v pripor.

Ljubljansko tožilstvo je proti njej 13. marca lani vložilo obtožbo zaradi poskusa umora iz koristoljubja in kaznivega dejanja ponarejanja listin, januarja pa so po nekaj zapletih spis in pregon z ljubljanskega sodišča odstopili pristojnemu hrvaškemu sodišču.