Peš po »Casiraghijevih ulicah«

Kjer je potekala zasledovalna akcija, so se včeraj sprehodili tudi sodnik, tožilec in odvetnica.

Objavljeno
06. december 2017 07.00
Posodobljeno
06. december 2017 07.00
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar
5,5 leta zapora je tožilstvo obtoženemu ponudilo v zameno za priznanje krivde.

Ljubljana – Vsega skupaj 14 dni je Stephen Casiraghi, eden izmed najbolj znanih dolgoletnih nekdanjih slovenskih zapornikov, zdržal na prostosti, dokler 25. marca letos ni zdirjal po ljubljanskih ulicah. Bilo je 25. marca letos med 9.22 in 9.30, ko naj bi, kot je prepričano tožilstvo, v samem središču Ljubljane s svojo nevarno vožnjo ogrozil življenja več ljudi.

Ko je divjal s cliom, na katerem je imel ukradeni registrski tablici, ni ubogal policistov, ko so ga ti z znaki opozarjali, naj ustavi avtomobil, temveč je na križišču Njegoševe ceste in Hrvatskega trga zapeljal v rdečo, nadaljeval pot, peljal tudi v nasprotno smer v enosmerno ulico.

Voznik preprečil prometno nesrečo

Med nevarno vožnjo se mu je moral voznik nasproti vozečega avtomobila tudi umakniti, da je preprečil nesrečo. Kjer je omejitev 30 na uro, je vozil med 80 in 90 kilometri na uro, tudi mimo pediatrične klinike po Bohoričevi ulici ter nato po Potrčevi ulici, kjer je bilo na pločniku in ob prehodih več ljudi. Casiraghi je nato svojo predrzno in nevarno vožnjo nadaljeval mimo železniškega podvoza po cesti Pod ježami in nato vse do Rojčeve ulice v Mostah, kjer je avto ustavil.

Da bi se sodišče, ki mora v tej zadevi proučiti, ali držijo očitki tožilstva na njegov račun, in sicer poleg nevarne vožnje tudi preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi (potem ko so ga le ustavili in obvladali ter ga odpeljali v prostore za pridržanje ter sta mu moščanska policista vročila odločbo o odvzemu prostosti in pridržanju, naj bi jima zagrozil, da ju bo že našel ter se jima maščeval), se je kar samo odpravilo na teren.

Podrobno so si ogledali prometne znake

Ljubljanski okrožni sodnik Martin Jančar, obtoženi Casiraghi, njegova zagovornica Nataša Ljubič in tožilec Matej Peterca so se tako peš odpravili po »Casiraghijevih ulicah« in med drugim bili pozorni na prometne znake, na primer na znak STOP ter tudi na znak, ki opozarja na omejitev 30 kilometrov na uro, ki pa jih po besedah zagovornice po cesti, ki se mu njegovemu klientu očita v obtožnici, sploh ni.

Po koncu terenskega ogleda nam je Ljubičeva še povedala, da se je sodišče za terenski ogled odločilo, ker je po opozorilih obrambe presodilo, da obtožnica ni dovolj konkretizirana in da ni čisto razjasnjeno dejansko stanje, kje naj bi Casiraghi sploh vozil. In tudi, kakšne so omejitve po teh cestah.

Poleg tega pa je med drugim Casiraghi sodniku tudi pokazal, kje na Taboru je bil tistega dne parkiran njegov clio, in pri tem dodal, da se pri tako parkiranem vozilu ne da videti, da so na njem različne registrske tablice. S tem je hotel najverjetneje tudi opozoriti na to, kar trdi že ves čas, da ga je policija po prihodu iz zapora (trenutno je v priporu na Povšetovi) nezakonito nadzorovala in da je tako postopek proti njemu začela brez vsake podlage.

Na prejšnji obravnavi je sicer direktor CSD Moste - Polje Marjan Vončina povedal, da se je obtoženi dan po prihodu iz zapora zaradi uveljavljanja pravice do denarne pomoči oglasil pri njem in kako je ravno takrat sam prejel klic s policije. »Povedali so mi, da je Casiraghi na prostosti in da se lahko obrnemo na njih, če bomo potrebovali zaščito. Imel sem občutek, da ima policija nalogo spremljati njegovo prostost,« je povedal. Na vprašanje, ali večkrat dobiva takšne klice s policije, pa je odgovoril, da ne. Da sta bila tistega jutra s kolegom obveščena, da se na območju Metelkove ulice nahaja Casiraghi, ki naj bi vozil clia z nameščenima različnima tablicama, pa je na sodišču pričal kriminalist Uroš P. in dodal, da sta se tja zapeljala in opazila obtoženega, ko je na Taboru sedel v avtomobil. Z njim sta želela opraviti postopek, a še preden sta svoj avto obrnila, je obtoženi že odpeljal. Nakar sta takoj obvestila ostale patrulje in videla, kako ga je ena hotela ustaviti. Sprva je kazalo, da bo ubogal, potem pa nenadoma speljal in skozi rdečo zapeljal v križišče. Nato pa je sledilo zasledovanje.

Naj spomnimo, da je tožilstvo na predobravnavnem naroku Casiraghiju ponudilo pet let in pol zapora, če krivdo prizna, a ponudbe ni sprejel. Na glavni obravnavi pa je večkrat poudaril, da so mu kršene pravice in da se ne more zagovarjati, ker je bil v razpravni dvorani iz varnostnih razlogov ves čas vklenjen.