Pet kazenskih ovadb za utajo trošarin

Policijska in carinska uprava RS sta v večmesečni carinski in kriminalistični preiskavi razkrili utajo plačevanja trošarine v trgovini z naftnimi derivati v višini 11,43 milijona evrov.

Objavljeno
27. marec 2007 17.14
Na črpalki
Ljubljana - Generalna policijska uprava in Carinska uprava RS sta v večmesečni carinski in kriminalistični preiskavi razkrili utajo plačevanja trošarine v trgovini z naftnimi derivati v višini 11,43 milijona evrov. Carinska uprava je za 588 pošiljk uvedla postopke za pobiranje trošarine in 23 osebam začela izdajati 52 odločb za plačilo v skupnem znesku 5,15 milijona evrov. Policija pa je na pristojna državna tožilstva podala pet kazenskih ovadb zoper 10 fizičnih in sedem pravnih oseb.

Zelena nafta

Carinska uprava se je primera lotila v začetku leta 2005, ko se je na trgu pojavila večja ponudba naftnih derivatov (t. i. zelena nafta) po 20 do 25 tolarjev nižji cene od običajne, je na današnji novinarski konferenci povedal vodja sektorja za preiskave na generalnem carinskem uradu Mirko Bačac.

Ponarejeni žigi in podpisi

V preiskavi so pregledali poslovanje 39 družb in posameznikov, saj so ugotovili, da se je pojavilo izogibanje plačevanju trošarine ob vnosu motornega bencina, plinskega olja za pogon in ogrevanje iz Avstrije in Nemčije. Preiskava je s pomočjo grafološke analize pokazala tudi, da je šlo na trošarinskih dokumentih za ponarejene žige in podpise.

Neprijavljenih 23,9 milijona litrov naftnih derivatov

Primer je pod drobnogled vzela kriminalistična policija, ki je v predkazenskem postopku, ki se še ni končal, ugotovila, da je več fizičnih oseb v imenu različnih pravnih oseb z območja Maribora, Murske Sobote in Ljubljane iz Avstrije in Nemčije pripeljalo za več kot 23,9 milijona litrov naftnih derivatov, pošiljk pa pri prodaji končnim kupcem carinskim organom niso prijavili v skladu z zakoni, je dejal pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije generalne policijske uprave Boris Kanduti.

Zaslišali 14 osumljencev

Policija je po navedbah vodje sektorja kriminalistične policije policijske uprave Maribor Marjana Fanka leta 2006 in v začetku letošnjega leta v sodelovanju z srbskimi, madžarskimi, avstrijskimi in nemškimi varnostmi organi na območju Maribora, Ljubljane, Murske Sobote, Slovenj Gradca, Postojne in Novega mesta opravila 37 hišnih preiskav in med drugim zaslišala 14 osumljencev.

Osumljeni povratniki

Policija je konec lanskega in v začetku letošnjega leta podala pet ovadb zoper 10 fizičnih in sedem pravnih oseb, ki jim očitajo zatajitev finančnih obveznosti, ponareditev ali uničenje poslovnih listin, ponarejanje listin in prikrivanje. Nekatere posamezne osebe so bile že kaznovane za podobna dejanja, je povedal Fank in dodal, da gre za fizične in pravne osebe iz Slovenije, določene so družbe ustanovile na Hrvaškem. Podatkov, za katere osebe gre, današnji sogovorniki niso razkrili.

Poslovanje s Kajmanskimi otoki

Kazenske ovadbe so po pisanju slovenskih medijev vložili proti podjetjem oz. odgovornim osebam t. i. slamnatih podjetij, ki so bili prvi kupci naftnih derivatov in ki bi morali plačati trošarino. Ti so po navedbah časnika v Slovenijo prišli od trgovca F. Leitnerja prek družbe BMP International Limited, ki je registrirana na Kajmanskih otokih. Ker so vsa razen enega izbrisana iz sodnega registra, carinski organi odločbe za plačilo trošarine pošiljajo končnim kupcem, ki sploh niso mogli preveriti, ali so bile trošarine plačane ali ne, dodaja časnik.

Prek spleta 140 tolarjev za liter dizla

Kot je povedal Bačac, med končnimi kupci ni ovadenih oseb. "Vsak, ki je kupoval po tako nizki ceni, pa je moral vedeti, da nekaj ni v redu," je ocenil in orisal: Septembra 2005 se je dizelsko gorivo za večje količine prek spletne strani prodajalo po 140 tolarjev za liter, maloprodajna cena pa je konec avgusta znašala 230 tolarjev za liter.

Večinoma gotovinski dvigi

Zaradi utaje trošarin policija po Kandutijevih navedbah izvaja finančno preiskavo. V njej je ugotovila, da je šlo večinoma za gotovinske dvige, je povedal Kanduti. Ob tem je dodal, da so na državno tožilstvo podali tudi predlog za začasno varovanje premoženjsko pravnega zahtevka.

Carinska uprava je v poostrenem nadzoru preprečila tudi poskuse nezakonitega vnosa naftnih derivatov iz drugih držav članic EU v Slovenijo. Junija 2005 je tako zasegla 62.000 litrov in marca 2006 več kot 63.000 litrov dizelskega goriva, je še dejal Bačac.