Petanov imperij v preiskavi

Prvi mož DZS Bojan Petan in pomagači menda naredili za 54 milijonov škode.

Objavljeno
12. junij 2014 09.19
Posodobljeno
12. junij 2014 09.19
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana - Imperij Bojana Petana so preiskovalci pod drobnogled vzeli že lani spomladi, danes pa se je 140 kriminalistov in policistov nenapovedano oglasilo na 34 naslovih pravnih in fizičnih oseb, kjer so iskali dokumentacijo, povezano z nezakonitimi posli DZS, Termami Čatež in Marino Portorož. Vse družbe poslovno in lastniško obvladuje prav Petan.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so se v domnevne nezakonitosti poglobili na podlagi pisne prijave manjšinskih delničarjev Marine Portorož, ocenjujejo pa, da je Bojan Petan, ki je med drugim predsednik uprave DZS in Dnevnika (ta sicer s spornimi posli nima nič), s pomočjo še 11 osumljencev oškodoval lastniško povezani družbi Terme Čatež in Marina Portorož za skoraj 54 milijonov evrov. Pod Petanovo taktirko pa se je DZS pri tem menda nezakonito okoristila za najmanj 24 milijonov evrov.

Začasno zavarovali domnevno umazane milijone

Hkrati s kriminalistično poteka tudi finančna preiskava, zato danes kriminalisti niso prišli le z odredbami za hišne preiskave, ampak so imeli v rokah tudi sklep za začasno zavarovanje protipravno pridobljene premoženjske koristi. Na NPU imena družbe ne razkrivajo, so pa po naših informacijah zavarovali premoženje DZS, ki se je v spornih poslih okoristila.

Preiskovalci so danes opravili hišne preiskave na 34 naslovih, odredbe pa so imeli še za pregled štirih vozil. Iskali so dokumentacijo, ki bi jim lahko potrdila sume več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zlorabo položaja ali pravic (zagroženih od enega do osmih let zapora) ter oškodovanja upnikov (predpisana kazen je do pet let zapora).

Od 12 osumljenih so jih kriminalisti danes deset tudi pridržali. Poleg glavnega osumljenca Bojana Petana sta se pod drobnogledom kriminalistov med izstopajočimi imeni znašla še Franci Zavrl, lobist in solastnik oglaševalske agencije Pristop, in finančnik Bogdan Pušnik, znan kot ustanovitelj in lastnik nekdanje borznoposredniške hiše Medvešek-Pušnik. Lovke preiskave so objele tudi podjetje MS Invest Matjaža Satlerja. Poleg že omenjenih družb so kriminalisti danes navsezgodaj potrkali tudi na vrata Dela Prodaje, ki je sicer v lasti DZS.

Darko Majhenič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada, je pojasnil, da kriminalisti ne načrtujejo, da bi se kdo od pridržanih srečal s preiskovalnim sodnikom, vendar bo to popolnoma jasno šele, ko bodo pregledali zbrano dokumentacijo in se na podlagi tega odločili, ali bodo po največ 48 urah, dokler lahko traja policijsko pridržanje, vsi osumljenci izpuščeni.