Pijan, a je ženo napadel priseben

Psihiater ni bil v prid obrambi Alojza Stariča – Tožilec predlaga pet let in pol zapora

Objavljeno
27. november 2015 17.42
bakal/sojenje staric
Jože Pojbič
Jože Pojbič
Murska Sobota – Na tukajšnjem okrožnem sodišču se je nadaljevala glavna obravnava zoper 46-letnega Alojza Stariča, ki je avgusta letos, medtem ko ga je z avtom peljala po cigarete, z nožem ali nečim podobnim napadel svojo ženo Valerijo in jo poskušal zabosti. Obtožnica mu zato očita poskus uboja, tožilec pa zanj predlaga pet let in pol zapora.

Na prvi obravnavi je Starič sicer zatrjeval, da žene ni hotel poškodovati in da je ni napadel s 25 centimetrov dolgim nožem, kot trdi ona, ampak z ostrim izvijačem. Menda je bil pijan še od prejšnjega dne, razburil pa ga je prepir z ženo, ki je že nekaj časa od njega zahtevala, naj gre na zdravljenje zaradi alkoholizma. Pijača in ljubosumje naj bi mu omračila um, zato njegov zagovornik Igor Vinčec poskuša dokazovati, da je bil bistveno zmanjšano prišteven. Napad se je k sreči končal z le nekaj plitvimi ranami na vratu in roki napadene Valerije, ki je pravočasno ustavila avto in planila ven, ko je iz vozila stopil še mož, pa je skočila nazaj za volan in se odpeljala. Starič je po napadu pobegnil in policisti so ga prijeli šele štiri dni pozneje, nikoli pa niso našli orožja.

Noža, četudi ga imaš pri sebi, ne uporabiš

Izvedenec psihiatrične stroke Matej Kravos ni govoril ravno v prid napadalčevi obrambi. Dejal je namreč, da tudi močna pijanost še ne povzroči bistveno zmanjšane prištevnosti, niti zmanjšane ne. »Zelo verjetno je bil zjutraj še pod vplivom alkohola, toda po oškodovankinih opisih je bilo njegovo ravnanje še vedno racionalno, saj je prišel k njej in jo prosil, naj ga odpelje po cigarete, nameraval je iti na zdravljenje ...« je dejal izvedenec. Tudi ljubosumje – zaradi moževega alkoholizma sta se zakonca sprla in sta že dva tedna živela ločeno, mož pa je ženi očital, da si je v tem času našla drugega – je povsem normalna in racionalna reakcija, ki pogosto spremlja alkoholizem. Nič bolezenskega oziroma patološkega izvedenec ni videl v tem, da je Starič klical ženo po telefonu in prišel tudi sam preverjat, ali je res doma ali pa mu laže.

»Iz mojega zornega kota v zgodbi izstopa nož. Tega nimaš kar vedno pri sebi, pa tudi če ga imaš, ga običajno ne uporabiš. Zato bi dejanje po moji oceni lahko bilo tudi naklepno, iz jeze, ker ga je žena silila, da se gre ozdravit alkoholizma,« je še dejal psihiater.